Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

22:54, 25. 9. 2020.

| Kultura

Otvoren LIFFE U Leskovcu, nagrada za životno delo reditelju Goranu Paskaljeviću

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
LIFFE Leskovac
LIFFE će trajati do utorka, 29. septembra; foto: Fadil Šarki

Trinaesti po redu Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE, koji će trajati do utorka, 29. septembra, otvoren je večeras u Narodnom pozorištu Leskovac filmom Darka Bajića “Ime naroda” o jednom od najznačajnih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine 19. veka. Ovogodišnji lauerat nagrade “Živojin Žika Pavlović” je reditelj Goran Paskaljević koji je preminuo u Parizu.

Festival je otvorio glumac, reditelj i producent Lazar Ristovski koji je rekao da je važno da LIFFE postoji zato što je posvećen reditelju koji je na samom vrhu piramide filmske industrije i najodgovorniji za sve.

Prisutnima su se obratili i direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić, producent Miroslav Mogorović, direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić i umetnički direktor, režiser Darko Bajić i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Nakon ceremonije otvaranja, prikazan je film Darka Bajića Ime naroda o Svetozaru Matiću, uglednom advokatu, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada i jednom od najznačajnijih srpskih politačara u Austrougarskoj druge polovine 19. veka.

LIFFE Leskovac Umetnički direktor Darko Bajić; foto: Fadil Šarki Glavnu ulogu u filmu igra Ljubomir Bandović, dok su u ostalim ulogama Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Ana Franić, Andrija Kuzmanović, Milutin Mima Karadžić i mnogi drugi.

Van konkurencije na onlajn platformi prikazano je i ostvarenje Uprkos magli Gorana Paskaljevića.

Takmičarski program prve festivalske večeri čine filmovi Vrba Milča Mančevskog i Polusestra Damjana Kozole, dok će u okviru kategorije Nezavisnog filma u 23.00 biti prikazan hrvatski film Ideš? Idem! Ljube Zdjelarevića.

Drugog festivalskog dana, u subotu, 26. septembra, publika će u takmičarskom programu moći da pogleda filmove Otac Srđana Golubovića u Narodnom pozorištu od 19 sati, Grudi u režiji Marije Perović u Bioskopu Leskovačkog kulturnog centra u 21 sat i Koja je ovo država Vinka Brešana na onlajn platformi od 21 sat.

Na platformi će biti prikazani i filmovi iz selekcija Pobednici Godina majmuna Vladimira Blaževskog u 17 i Tilva Roš Nikole Ležaića u 19 sati i Nezavisni film Oroslan Matjaža Ivanišina u 23.

U programu Studentski film od 19 sati u Bioskopu Leskovačkog kulturnog centra biće prikazani studentski filmovi iz BiH i Crne Gore, dok će se u okviru tribinskog programa „U krupnom planu” u Bioskopu LKC - a od 17 sati predstaviti glumica Milena Pavlović.

LIFFE se održava u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra, a uz podršku Grada Leskovca, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije i sponzora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petar SNS

    07:43 // 26. 9. 2020.

    Šta je život i sudbina... Dokaz da je život samo tren je i ovaj tekst odnosno dodela koji je nastao možda 1h pre Goranove smrti....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: