Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:18, 16. 8. 2013.

| Kultura

Otvoren Nišvil festival

Autor:Nikola MarkovićIzvor:Južne vesti
Nisville-1.dan-24.jpg
Nišville Jazz Festival, Hubert Tubbs, foto: Marko Pekić

Više od hiljadu Nišlija sinoć je u pravoj džez bluz atmosferi zvanično otvorilo festial džeza - Nišvil. Nastupom brojnih priznatih muzičara i uručivanjem nekoliko priznanja zvanično je počeo festival svetskog džez renomea.

Nisville-1.dan-10 Nišville Jazz Festival, Rej Dželato, foto: Marko Pekić Nastupom već afirmisanog niškog džez sastava „Kafe bal“ sinoć je na platou iza Salona 77 u Niškoj tvrđavi zvanično otvoren Nišvil festival. Izvedbom popularnih džez klasika u balkanizovanoj interpretaciji „Kafe bal“ je napravio uvertiru u veče koje je odisalo improvizacijama.

Veliki „Elmharst koledž“ bend bio je domaćin legendama Marku Kolbiju na saksofonu i Stjepku Gutu koji je počasnim sinkopama na trubi upriličio zahvalnost za nagradu primljenu za životno delo.

Nagradu popularnom Eks Ju džezeru uručio je gradonačelnik Niša uz komentar da je nekadašnji kompliment bio reći nekome da „svira kao Stjepko Gut“.

„Jako sam zahvalan niškoj publici i ljudima koji su odlučili da mi uruče nagradu iako očekujem da ću svirati još jedno dvadeset, trideset godina. Pošto nisam vičan govornik bolje bi bilo da samo sviram“ poručio je sa bine dobitnik laureata Stjepko Gut.

U nastavku večeri Nišku publiku impresioniarao je britanski saksofonista i vokal Rej Dželato, koji je svojom sving harizmom okupio i sinhronizovao sve prisutne posetioce Nišvila. Izvodeći hitove poput „Just a Gigolo“ Dželato je podsetio publiku u Nišu na vremena kada se džez zahuktavao. Pesmom „Mambo Dželato“ Rej je publici predstavio i originalni autorski rad.

Još jedna nagrada bila je dodeljena popularnom vestern glumcu Klintu Istvudu koju je umesto njega primo sin Kajl Istvud čiji je nastup takođe publiku doveo do usijanja. Reč je o nagradi za izuzetan doprinos džezu.

Nisville-1.dan-21 Nišville Jazz Festival, Hubert Tubbs, foto: Marko Pekić Po oceni publike najupečatljiviji i najharizmatičniji nastup pripisuje se Hjubertu Tabsu koji je svojim nastupom publiku vratio u vreme početaka Rej Čarlsa, osvežio podsećanjem na nastupe Herbija Henkoka i na svojstven način obojio ličnim neponovljivim stilom.

Nastup Hjuberta Tabsa, nekadašnjeg frontmena benda „Tauer of pauer“, obeležila je i energična izvedba bubnjara benda „Blues end soul review“ koji je gotovo desetominutnim solo performansom oduševio prisutne.

Poslednji taktovi, u ranim jutarnjim časovima, pripali su domaćim snagama, te je tako svoj talenat Nišlijama prezentovao Vasil Hadžimanov sa svojim bendom.

Večeras će se na programu, između ostalih izvođača, naći priznati bubnjar Džindžer Bejker, kao i popularni glumci Sergej Trifunović i Ivan Jevtović  sa svojim izvanrednim muzičkim sastavima.

Nišville Jazz Festival, Hubert Tubbs, video: Marko Pekić

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Aca

    12:13 // 17. 8. 2013.

    Stjepko Gut je legenda, ali pri dodeli nagrade zbog Perišića samo mali deo publike je aplaudirao. Stjepko je pošteni aplauz dobio tek kad je Perišić otišao.

  • hedonist

    20:53 // 16. 8. 2013.

    ray gelato-komandant!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: