Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:20, 2. 9. 2023.

| Kultura

Otvorena Likovna kolonija nadomak Niša, Sićevo narednih dana centar likovne umetnosti

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Likovna kolonija Sićevo
"Sićevo 2023" trajaće do 10. septembra; foto: GSLU

Tradicionalna Likovna kolonija “Sićevo” svečano je otvorena sinoć, 1. septembra i narednih deset dana u tom mestu pored Niša boraviće i stvaraće umetnici iz Srbije i inostranstva. Direktorka Galerije savremene likovne umetnosti Emilija Bilić istakla je će Sićevo narednih dana biti centar likovne umetnosti naše zemlje.

slikarstvo Sićevo domaćin likovnim umetnicima; foto: Likovna kolonija "Sićevo" Likovna kolonija “Sićevo”, čiji je osnivač poznata srpska slikarka Nadežda Petrović, prva je Jugoslovenska umetnička kolonija. Kao najstarija kolonija na Balkanu održana je prvi put 1905. godine, a od 1964. godine, kada je obnovljen njen rad, održava se u kontinuitetu svake godine i Sićevo septembra postaje domaćin likovnim umetnicima. Direktorka Galerije savremene likovne umetnosti Emilija Bilić je na otvaranju poželela ovogodišnjim učesnicima da im Sićevo probudi inspiraciju.

Od večeras pa narednih deset dana Sićevo je mesto okupljanja likovnih umetnika i centar likovne umetnosti naše zemlje. U narednim danima ovde će boraviti osmoro umetnika i ja bih im iskazala veliku zahvalnost što su imali poverenje i odazvali se našem pozivu. Trudićemo se da budemo dobri domaćini, nadam se da će im ovde biti prijatno, ne sumnjam da će im biti inspirativno i verujem da će iz Sićeva poneti lepe utiske i uspomene - rekla je Bilić.

Učesnici Likovne kolonije “Sićevo 2023” su Vesna Knežević, Radomir Knežević, Danijela Mršulja Vasić, Milenko Vasić iz Beograda, Miroljub Filipović iz Trstenika, Demon Kovarski iz Australija, Hjun Ju Kim iz Južne Koreje i Milan Vidojković iz Niša.

Umetnička dela nastala tokom manifestacije biće izložena u Paviljonu u Tvrđavi tokom novembra, a učesnici će tokom tokom desetodnevnog boravka biti u prilici da obiđu Sićevačku klisuru, manastire u okolini i kulturno-istorijske spomenike Niša - Tvrđavu, Medijanu i Ćele-kulu.

Zbirka Likovne kolonije “Sićevo” se svake godine obogaćuje novim radovima koji se ostavljaju na čuvanje, muzeološku obradu, zaštitu i stručnu prezentaciju u realizaciji Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu. Zahvaljujući ovoj manifestaciji formirana je zbirka umetničkih dela koja je po svojim istorijskim, umetničkim i estetskim karakteristikama najvrednija zbirka naše umetnosti druge polovine veka na području uže Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dusan

    07:32 // 3. 9. 2023.

    Kakvo bre Sićevo, da valja Nadežda ne bi glavom bez obzira pobegla odatle .
    Sledite Nadeždu ne idite tamo

  • Од Срца

    20:05 // 2. 9. 2023.

    Ученицима колоније од срца желим успех у уметничком стварању,
    али бадава - зеленски се није појавио на отварању.

    • Ликовни Ствараоци

      07:20 // 3. 9. 2023.

      Није дошао лично,није вам се видео бимом обратио,
      и за подршку целокупног "слободног света" вас ускратио.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: