Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:38, 1. 6. 2021.

| Kultura

Otvorena Ulica starih zanata na Trgu kralja Milana

Autor:T. R.Izvor:Južne vesti
zanati
Posle 14. juna, postavka se seli u Tvrđavu; foto: JV/T. R.

Kao deo obeležavanja gradske slave Sveti car Konstantin i carica Jelena, na Trgu kralja Milana u Nišu otvorena je Ulica starih zanata. Ona će tu biti do 14. juna, a prema rečima direktorke Turističke organizacije Niš Dragane Petković, nakon toga će biti preseljena u Tvrđavu i tamo će biti do kraja leta.

Predsednik Udruženja narodnog stvaralaštva „Majka Nada“ Miroslav Aćimović kaže da će posetioci u ovoj ulici moći da vide razne proizvode koje prave korpari, grnčari, ćurčije i druge zanatlije iz njihovog udruženja. ulica-stari-zanati2-foto-tr foto: JV/T. R.

Mi proizvodimo etno predmete. Bavimo se ručnim radom i gajimo stari način pravljenja flaša od komadića drveta, to se zove tarzija. Tu je i nošnja, ali i privesci sa našim ratnim obeležjima od 1914. godine do današnjeg dana – ističe Aćimović.

Jedan od izlagača je i Milica Petrović, koja kaže da je od bake naučila stari način pasterizovanja mesa u tegli, a na njenom štandu su i razni sokovi, slatko, medenjaci, palačinke i hleb iz peći na drva.

Želela sam da čuvam decu i radim, a to je u firmi teško izvodljivo. Zato radim kod kuće, a deca mi pomažu u ovom porodičnom biznisu. Hoćemo da vratimo malo tradiciju čuvanja mesa u tegli, koja je bila aktuelna dok nije bilo frižidera i zamrzivača. Proizvodimo sve što nam ljudi potraže – slatko od domaćeg kivija, maslačka i višnje, kao i sokove od divlje nane, koprive i zove – objašnjava Petrović.

Građani će imati priliku da posete ove štandove do 14. juna, a prema rečima direktorke Turističke organizacije Niš Dragane Petković, nakon toga moći će da obiđu stalnu postavku ove ulice u Tvrđavi, sve do kraja letnjeg perioda.


Izložba o nalazištu Medijana

izlozba-medijana-foto-tr foto: JV/T. R.Ispred Gradske kuće otvorena je izložba Narodnog muzeja u Nišu pod nazivom „Medijana – zadužbina Konstantina Velikog“. Ona će biti otvorena do 5. juna, a autor je arheolog i direktorka Narodnog muzeja u Niša Vesna Crnoglavac.

Arheološko nalazište Medijana se istražuje već 100 godina i mi znamo da je to zadužbina Konstantina Velikog. Ovom izložbom želeli smo da ukažemo na to šta su rezultati dosadašnjeg istraživanja, ali i da budući posetioci nalazišta znaju šta će moći da vide kada lokalitet bude otvoren uskoro, po okončanju svih projekata koji se trenutno realizuju na samom nalazištu – rekla je Crnoglavac.

Prema rečima gradske većnice Adriane Anastasov, ideja je da se kroz ove manifestacije povežu ustanove kulture i Turistička organizacija, ali i da se građanima ponudi bogat kulturno-umetnički sadržaj.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ve-seljak

    17:32 // 1. 6. 2021.

    Ja pomislih postavili poljski WC. Izlozba

  • Teodora sc.tur.

    17:09 // 1. 6. 2021.

    Akteri najgorih sadržaja, od pokretanja gradske slave, moraće kod prof dr Danke na "Singidunum" da nauče šta je turistička ponuda. Većnica će morati na produženu nastavu.

    • Šule iz Palilulu

      21:18 // 1. 6. 2021.

      Znaje mi Danka mnogo, pa Adrijana bila šankerka i vodila turisti na Halkidiki.

    • Razbibriga

      23:36 // 1. 6. 2021.

      Tako je to kad se kic pretvara u stare zanate !
      Ovi skorojevici od gradske vlasti, pokusavaju da naprave neku svoju istinu , da nam kazu da istorija Nisa od njih pocinje!
      Nazalost, mnogo njih se uvatilo na mamac !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: