Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:47, 21. 3. 2022.

| Kultura

Otvorena nova etnološka postavka u Narodnom muzeju u Vranju

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Narodni muzej Vranje
Postavku čini nošnja, predmeti, enterijer gradskih kuća; foto: Grad Vranje

Radovi na novoj, stalnoj izložbenoj postavci u Narodnom muzeju u Vranju su završeni, a posetioci će ubuće moći da vide kako je u periodu od 18. veka do sada izgledao enterijer gradskih kuća, nošnju, predmete iz etnološke zbirke koji prezentuju jasnu sliku o Vranju, istoriji i tradicji tog grada.

Rekonstrukcija zgrade Salemluka u kojoj je smešten Narodni muzej u Vranju, koji je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, počela je krajem prošle godine, a danas i svečano otvrena stalna etnološka postavka.

Narodni muzej Vranje foto: Grad Vranje Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković podsetio je na otvaranju da je objekat podignut u 18. veku i svedok brojnih društvenih i istorijskih promena, a da je više od 60 godina i sedište Narodnog muzeja.

Decenijama unazad rađene su samo delimične intervencije na zgradi. Najpre su, preko projekta “Gradovi u fokusu” počeli građevinski radovi na samoj zgradi, uz rekonstrukciju Muzej kuće Bore Stankovića. Vrednost je bila skoro 10 miliona dinara, od čega je iz budžeta grada izdvojeno 1.5 miliona. Zajedno smo priveli kraju i konzervatorske i sanacione radove na unutrašnjem uređenju stalne postavke Narodnog muzeja. Za ove namene, od ministarstva smo dobili 24 miliona, dok je iz gradskog budžeta izdvojeno blizu 6 miliona dinara - rekao je Milenković.

Kako je najavio, danas počinju i radovi na rekonstrukciji zgrade Haremluka.

Narodni muzej Vranje foto: Grad Vranje Kao jedan od razloga zašto je Ministarstvo kulture i informisanja podržalo obnovu Muzeja i izradu nove stalne postavke ministarka Maja Gojković navela je poštovanje predaka i tradicije, ali i zbog znamenitih Vranjanaca koji su ime tog grada poneli širom sveta.

Uz novu postavku i brojne druge programe koje muzej organizuje, kao što su predavanja i radionice, otvaraju se raznovrsne mogućnosti za dalji razvoj kulturne scene i još bolje pozicioniranje Vranja, kao grada kulture, u domaćim i međunarodnim okvirima. Tome će svakako doprineti i potpuno obnovljeno Narodno pozorište „Bora Stanković“, brojni kulturno-istorijski spomenici i bogato sakralno kulturno nasleđe u gradu i okolini. U tom smislu, neophodno je da svi mi, Ministarstvo, lokalna samouprava, ustanove, institucije i pojedinci, svako u svom domenu, nastavimo da činimo najbolje što umemo za našu kulturu - rekla je Gojkovićeva.

Podsetimo, od početka rekonstrukcije u Narodnom muzeju su urađene unutrašnje prepravke, elektro radovi, zamenjena stolarija, mašnske instalacije, ventilacioni sistemi i nabavljeni eksponati za novu postavku.

Etnološka postavka oslikava Vranje u periodu nakon oslobođenja od Turaka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: