Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:34, 13. 4. 2018.

| Kultura

Otvorena stalna postavka posvećena Sremcu i Miljkoviću

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
stevan sremac
Lični predmeti Stevana Sremca; foto: S. M.

Preko 100 eksponata koji se tiču stvaralaštva, kao i života pisca Stevana Sremca i “princa poezije” Branka Miljkovića izloženi su kao deo novootvorene “Književno-memorijalne postavke Stevan Sremac/Branko Miljković”.

branko miljković Miljkovićeva postavka; foto: S. M.Autor postavke Jovan Mladenović kaže da je upravo zahvaljujući Sremcu i Miljkoviću ušao u književnu istoriju.

Da nije Sremca ne bismo znali za Niš u 19. veku, da nije Miljkovića, ne bismo bili u istoriji savremene srpske poezije. Prema tome, ovo je omaž velikanima pisane reči Sremcu i Miljkoviću i na ovaj način naš grad, odnosno Muzej odaje dužno poštovanje ovim piscima, čija je književna otadžbina grad Niš - rekao je Mladenović.

Spomen-sobe će, dodaju, građani moći da posete radnim danima, osim ponedeljkom, od 12 do 18 sati, kao i vikendom od 10 do 15 sati. Tokom aprila meseca ulaz će biti besplatan a od maja će se ulaznice naplaćivati i to cena za odrasle je 200 dinara, a za učenike, studente i penzionere 150 dinara.

Otvaranju ove postavke prisustvovao je ministar kulture i inormisanja Vladimir Vukosavljević, gradonačelnik Niša Darko Bulatović, direktor Narodnog muzeja Niš, kao i profesori Goran Maksimović i Dragan Žunić koji su govorili o značaju ovih pisaca.

Podsetimo, orginalni rukopis Zone Zamfirove i pripovetke Ibiš-aga, skice koje su kasnije postajala velika književna dela, kao i lični predmeti pisca Stevana Sremca poput radnog stola, stolice za odmaranje, drvenog štapa i biblije iz 18. veka, ali i lični predmeti pesnika Branka Miljkovića biće, u spomen-sobi Narodnog muzeja u Nišu, stalno izloženi od 13. aprila.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Šine

    18:11 // 14. 4. 2018.

    Za svaku pohvalu, grad je kulturno oplemenjen za stepen više... Nakon spomen kuće Bore Stankovića u Vranju, Muzeja Ponišavlja u Pirotu itd. red je bio da i grad Niš dobije nešto ovako.
    P.s. Nigde u tekstu se ne navodi gde se nalazi ova postavka???

    • Informer

      09:29 // 15. 4. 2018.

      Ul. Aleksandra Nenadovića br. 2 (iza TPC "Kalča")

  • Dragana

    15:00 // 14. 4. 2018.

    Izuzetna postavka , dostojna velikana koje prezentuje, kruna istraživačkog rada Jovana Mladenovića.Svi komplimenti i Nenadu Spasiću.

  • Zoran Maksimović

    22:09 // 13. 4. 2018.

    Svaka čast za muzej i Nešu Spasića, sve sto zamisli to i sprovede u delo kao i uvek. Imao sam prilike da sarađujem sa njim samo pohvale.

    • Kurir

      18:47 // 15. 4. 2018.

      Još jedan SNSovski bot...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: