Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:52, 20. 8. 2022.

| Kultura

Otvoreni Filmski susreti: Nišlije, Tvrđava od večeras pripada glumcima

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
IMG-71d4594d9c2a6a388f1fa5cb94a6bdb9-V
Otvoreni 57. Filmski susreti; foto: JV / Jelena Mišić

"Poštovane kolege glumci, osvajate ponovo Tvrđavu. Osvojite je sa ovom divnom, vernom publikom. Tvrđava je naša!", rekla je Brankica Zorić Vasović, predsednica žirija 57. Filmskih susreta tradicionalno primajući ključeve Niša. Na svečanom otvaranju na Letnjoj pozornici, gde je zbog kiše bilo tek nekoliko stotina gledalaca, uručena je nagrada za životno delo "Pavle Vuisić" Slavku Štimcu.

IMG-af954ea4d915cc7af01f928204db569c-V Otvoreni 57. Filmski susreti; foto: JV / Jelena Mišić

Na početku svečanog otvaranja dve devojčice Sofija Milenković i Anđela Stanković otpevale su himnu "Bože pravde", a onda se desetak glumaca poklonilo publici.

Pred publikom su se, potom, poklonili članovi žirija Hadži Petar Božović, Dušan Premović i predsednica Brankica Zorić Vasović kojoj je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski uručila ključeve grada koje će narednih sedam dana biti u rukama glumaca i glumica.

Zahvaljujem gradonačelnici, Gradu Nišu na čuvanju tradicije festivala i zahvaljujem i klanjam se veličanstvena publiko. Bez vas, glumac ne bi bio glumac. Voljeni, obožavani Petar Kralj govorio je da je glumac samo izvoditelj scenskih radova. Glumci, legende našeg glumišta, oni ulaze na scenu kao da ulaze u hram. Oni su bogovi scena. Poštovane kolege glumci, osvajate ponovo Tvrđavu. Osvojite je sa ovom divnom, vernom publikom. Tvrđava je naša - rekla je Brankica Zorić Vasović.

IMG-c4f97af46fed577ca4f98446d12b0e8e-V Otvoreni 57. Filmski susreti; foto: JV / Jelena Mišić

Predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije Rastko Janković je Slavku Štimcu uručio nagradu za životno delo "Pavle Vuisić".

Imao sam čast poznavati Pavla Vuisića, snimili smo pet ili šest filmova. Verovatno ništa novo ne bih mogao da kažem o njemu. Šta je ono što mene najviše fasciniralo kod čika Paje, to je lakoća kojom je igrao, urođeni osećaj za meru, koju bih nazvao harizmom i talentom. Veličanstveni čika Paja. Hvala - rekao je Štimac.

Nakon svečanosti, na Letnjoj pozornici su emitovani filmovi "Leto kada sam naučila da letim" i "Heroji radničke klase", a oba filma su emitovana i u bioskopu Cineplexx gde su oni sa kartama mogli da pogledaju ova dva ostvaranja.

Kakve su priče koje donose filmovi na ovogodišnji festival, kao i koji glumci i glumice su učestvovali, možete videti ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoki ajduk

    09:41 // 21. 8. 2022.

    Tvrđava od večeras pripada na direktori iz EPS, na razni opštinari sa gospođe, na poneki iz neku direkciju, poneki iz klinički pa red švalerke i na kraj njihova deca sa drugari.
    A kad oni ne dođu, pošto ih interesuje eventualno otvaranje i ništa drugo onda bude prazno.
    Svake godine već 50 godina isto.

    • Smuk II

      15:33 // 21. 8. 2022.

      @Zoki ajduk : Ti li si po star od mene ?

  • Botko

    22:55 // 20. 8. 2022.

    Jel su opet gradjani zviždali Sotirovskoj kao u hali Čair?

  • AntiPA

    21:51 // 20. 8. 2022.

    Nislije, Tvrdjava pripada Turcima. Pa i Rimljanima. Mi smo je uglavnom rusili, sto oslobadjanjem Nisa, sto zapostavljanjem i nebrigom. Kada ponovo zasija punim sjajem, kada je ocistimo i zastitimo, i kada je svi mi pazljivo budemo cuvali i voleli, tada cemo moci da kazemo da pripada nama.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: