Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:45, 24. 11. 2018.

| Kultura

Ovacije Aleksinčana za “zabranjenog” Trifunovića - “Da ne glumimo majmune za nečije politikanstvo”

Autor:Milan ZirojevićIzvor:Južne vesti
sergej kokan aleksinac
Respekt za zabranjenog; Foto; M. Z.

Iako u predstavi nije ni glumio, najveći aplauz posle sinoćnje predstave Jami distrikt na aleksinačkom pozorišnom festivalu dobio je “prognani” Sergej Trifunović. Režiser komada Kokan Mladenović naglasio je da je pozorište prostor slobode, a da su neki u Aleksincu očekivali od umetnika “da glume majmune za njihova politikantska dokazivanja”.

Organizacija aleksinačkog festivala ove godine pretvorila se u svojevrsni “teatar apsurda”, posle otkazivanja mesecima najavljivane predstave Utopljena duša Beogradskog dramskog pozorišta, u kojoj glumi Sergej Trifunović. Publika je vraćala karte, umetnici nagrade, javnost je negodovala, a prve festivalske večeri se niko od glumaca BDP nije pojavio na sceni, osim upravnika tog pozorišta Slobodana Ćustića, koji je glumio sam sa niškim amaterskim glumcem.

Druge večeri obrt u “aleksinačkoj drami”. Puna sala Doma kulture, blizu 400 ljudi, a i ekipa predstave Jami diskrtikt u punom sastavu na sceni. Režiser, glumci i publika odlučili su se za drugačiji vid protesta zbog svega što se dešavalo oko festivala.

kokan mladenović Kokan u svom stilu; Foto: M.ZNakon predstave koja simbolički pokazuje obrnuti tok evolucije u kojoj politika čoveka pretvara u majmuna, režiser dela Kokan Mladenović popeo se na scenu i povezao dramski tekst sa aktuelnim aleksinačkim dešavanjma.

Videli ste kako glupost, zaslepljenost i mržnja naprave jednu katastrofu pa nama ostaje samo da glumimo majmune za nečiji korporativni interes. U vašem gradu su neki ljudi koje je vodila glupost, zaslepljenost i mržnja pre nekoliko dana doneli neke katastrofalne odluke...i od nas očekuju da glumimo majmune za njihova politikantska dokazivanja - naveo je Mladenović.

Publika je uzvratila aplauzom, a režiser je podsetio na karakter pozorišta i umetnosti, kao “teritorije” koja bi trebalo da bude zabranjena za cenzuru i namenjena slobodi. Zato je i pozvao publiku da najveći aplauz da onome koji ga je, kako kaže Mladenović, najviše i zaslužio - Sergeju Trifunoviću.

Nas ne sprečava nikakav eventualni sukob interesa da nazovemo stvari pravim imenom. Za nas koji stojimo ovde na sceni pozorište, pre svega, predstavlja prostor slobode. U ime toga što pozorište predstavlja slobodu misli, slobodu javno kazane reči, slobodu delovanja, pozivam vas kao slobodne ljude da najvećim aplauzom na ovom festivalu pozdravimo onoga kome taj aplauz svakako pripada, Sergeju Trifunoviću - rekao je Mladenović.

publika aleksinac Osvetlali obraz Aleksinca; Foto: M. Z.Tih “prozvanih slobodnih ljudi” je sinoć bilo u Aleksincu. Odazvala se cela sala i višeminutnim stajaćim ovacijama nagradila “zabranjenog” Trifunovića, koji se na kratko pojavio na aleksinačkoj sceni, ali samo fotografijom na video bimu.

Inače, i sama predstava Jami distrikt naišla je na dobar prijem kod aleksinačke publike, pa je ovaj stominutni komad praćen s pažnjom, ali i aktivno - smehom i dlanovima.

Ovo nagrađivano angažovano delo govori o narcizmu, nacionalizmu i šovinizmu balkanskih naroda koji robujući svojim zabludama bivaju pretvoreni u robove korporativnog kapitala. jami distrikt aleksinac Predstava kao kritika balkanskih zabluda; Foto: M. Z.

U predstavi igraju Vanja Nenadić, Nina Nešković i nova mlada zvezda srpskog filma i pozorišta - Isidora Simijonović, koja je i ponela zvaničnu titulu glumice večeri.

Podsetimo, juče je dugogodišnji umetnički direktor festivala Toma Trifunović podneo ostavku, a pritom je objasnio da je pravi razlog zabrane predstave u kojoj glumi Sergej Trifunović to što njegov sin "vređa rukovodstvo Srpske napredne stranke".

toma trifunović Prisutan, ali više ne i umetnički direktor; Foto: M. Z.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ouzo

    19:39 // 24. 11. 2018.

    Veliki umetnik i intelektualac,Kokan Mladenovic,zadao je uvlakacima sns-a,zavrsni kontra udarac i nokautirao ih!

  • qgo

    12:49 // 24. 11. 2018.

    BRavo Kokane, ukokao si ih. Kokan, covek od integriteta.

  • I. I.

    12:00 // 24. 11. 2018.

    Drago mi je što neko deli moje viđenje: protest se može izraziti i glumom. Biti na predstavi sinoć bilo je kao biti na koncertu Riblje Čorbe, Azre, Pankrta ili Laibacha početkom osamdesetih. Da nije nemoguće, bilo bi čudno i razočaravajuće da Kokan Mladenović - koji se sa svojom predstavom nije povukao sa festivala zbog nas, publike - ne kaže nešto u znak podrške Sergeju Trifunoviću. Moj naklon.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: