Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:45, 16. 8. 2021.

| Kultura

Ove godine 30.000 posetilaca na "Nišvilu", Anthony B obeležio poslednje veče festivala

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
nišvil 2021
Anthony B prvi put nastupio u Srbiji; foto: Vanja Keser

Ovogodišnji Nišvil džez festivala završen je sinoć, a direktor festivala Ivan Blagojević kaže da je ove godine bilo 30.000 posetilaca, kao i da je nastupilo više od 800 muzičara. Direktor niškog festivala je reagovao i na brojne komentare na društvenim mrežama o tome zašto je nagrada uručena Goranu Bregoviću i zašto je on nastupio na Nišvilu, rekavši da je džez evoluirao i da je Bregović svirao na brojnim svetskim džez festivalima.

Četvrto veče glavnog programa otvorio je japanski gitarista Takeshi Suda sa svojim bendom. Usledio je nastup seksteta Dragana Milovanovića, a zatim je na binu izašao Tango Jazz Quartet, kao i Omladinska filharmonija Naissus.

nišvil 2021 Nastupilo ukupno 800 izvođača; foto: Vanja KeserPublika je nešto kasnije imala priliku da čuje slovenskog muzičara Uroša Perića i domaći sastav Mambo Stars.

Rege zvezda sa Jamajke Anthony B, koji je do sada objavio 30 albuma i preko 1.000 singlova, nastupio je nešto pre ponoći prvi put u Srbiji sa sastavom House of Riddim.

Domaća grupa Coffe Shop Kollektiv zatvorila je glavni program ovogodišnjeg Festivala i zabavljala publiku sve do 2 sata ujutru.

nišvil 2021 Izvedeno 250 različitih performansa; foto: Vanja KeserKako navode organizatori, na Nišvilu je ove godine nastupilo više od 800 umetnika iz zemlje i inostranstva, a izvedeno je 250 muzičkih, pozorišnih, filmskih i strip programa na 15 stejdževa.

Direktor Ivan Blagojević kaže da je pozitivno iznenađen i da je Festival ispao daleko bolji nego što je očekivao.

Neverovatno je koliko je dobra atmosfera bila, koliko je ljudi bilo uprkos svakodnevnom povećanju broja novozaraženih. Publika je bila divna, strpljivo je čekala u redu za testiranje i mislim da su organizatori, volonteri i Aqualab laboratorija odradili odličan posao - navodi Blagojević.

nišvil 2021 Blagojević kaže da je publika bila strpljiva; foto: Vanja KeserPoslednjeg dana bila je nešto slabija posećenost nego prethodnih što je, kaže Blagojević i objašnjava da su to i očekivali jer je test na kovid važio 48 sati.


Blagojević o tome zašto Bregović bio na Nišvilu: Džez je evoluirao

Prema njegovim rečima, ovih dana bilo je dosta komentara o tome što je Goranu Bregoviću uručena nagrada “Šaban Bajramović”, kao i pitanja o tome zašto je nastupao na džez festivalu.

Bilo je dosta komentara na društvenim mrežama o tome zašto smo doveli Bregovića. Mislim da je tu nekolicina njih koji su zaostali u vremenu. Džez festivali više ne liče na ona davna vremena. Džez je evoluirao. Postao je klasična muzika 21. veka. Goran Bregović je bio učesnik najvećih svetskih džez festivala koji preferiraju dobru muziku - objašnjava Blagojević.

Nišvil je ove godine počeo 6. avgusta, a glavni program otvoren je 12. avgusta u niškoj Tvrđavi nastupom domaćeg sastava The Belgrade Dixieland orchestra. Neki od izvođača koji su obeležili Festival su Stanley Jordan, Jova Radovanović, Phillip Catherine, Gipsy Kings, Stone Raiders i drugi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    01:32 // 18. 8. 2021.

    Bregović niti svira džez niti World music. On je samo prevarant i plagijator koji gitaru zna samo da drži i sa njom pozira. Velika je sramota uručiti njemu nagradu za "fuziju džeza sa drugim pravcima" (?!), a još veća reči publici da je "zaostala u vremenu". Strašno!

  • Ко набије тај добије

    12:28 // 17. 8. 2021.

    Панталејски вашар,без динара државних донација посетило већи број посетилаца.Удварање западу организацијом џез фестивала - код СРБА не бива.

  • Magnus

    11:49 // 17. 8. 2021.

    Da se definitivno skloni ono "dzez" iz "dzez festival" od ove godine. Bregovic ima Gucu i tamo mu je mesto. Pre neku godinu je Rambo Amadeus sam rekao "ne znam zasto ste mene zvali na dzez festival ali hvala u svakom slucaju".

    • B. R.

      12:45 // 17. 8. 2021.

      Rambo, između ostalog, svira i džez. Ali je tačno da na Nišvilu ima i roka, etna, hip hopa... - ali ima i u Montreu i na drugim džez festivalima. Da nije na Nišvilu i drugih žanrova, on bi privlačio samo malobrojnu publiku. Možda bi se to moglo rešiti time što bi poneo prefiks "jazz & world music festival" (mada je i mnogo više od toga). A zanimljivo je koliko je ljubitelja "pravog džeza" u Nišu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: