Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:25, 20. 7. 2018.

| Kultura

Ove godine još bogatiji program "Nišvila", očekuju 200.000 posetilaca

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
nišvil
Program još bogatiji i mnogo svetskih umetnika sviraće u niškoj Tvrđavi; foto: Vanja Keser

Teatar, film i muzika bazirani na džezu ove godine dominiraće u Nišu 10 dana, a umetnici sa gotovo svih kontinenata predstaviće se publici na internacionalnom, a niškom džez festivalu Nišvil, te organizatori očekuju 200.000 posetilaca. Od 3. do 12. avgusta na nekoliko lokacija u gradu publika će moći da uživa u bogatom programu, a Nišlije će otvoriti i zatvoriti ovogodišnji festival u Tvrđavi.

Novi rekord Nišvila je, kako kažu, 20 scena, 250 programa i 1.000 izvođača. Novina je džez muzej koji još nije otvoren zbog tehničkih problema, ali direktor festivala Ivan Blagojević kaže da je juče u Hamamu uvedena struja, te da su velike šanse da početkom avgusta on bude otvoren za posetioce. nišvil najava Nišlije otvaraju i zatvaraju ovogodišnji festival; foto: JV

Novina je ove godine i “Jazz and book session”, koji ćemo sada samo dvodnevni napraviti, to je književni program u sklopu Nišvila. Dešavaće se na tremu hidrometeorološkog zavoda u Tvrđavi, puštaće se ploče, pričati o vezi džeza i književnosti - priča Blagojević.

“Prosrpski show case” je još jedna novina, a ovaj koncept pružiće mogućnost samo srpskim bendovima da svakodnevno sviraju u Oficirskom domu tokom trajanja festivala, a slušaće ih direktori džez festivala iz Pekinga, Litvanije i drugih država.

Na glavnoj bini nastupiće 25 bendova, na "Midnight jazz dance" 12 izvođača, a na ostalim po 16, a "Air stage" će ove godine biti posvećen kantri muzici, pa će posetioci moći da čuju originalni američki sastav i nekoliko kompilacija evropskih i srpskih kantri muzičara i probaju originalni barbekju.

Moguće da će to postati tradicija narednih godina, jer nam je bila ideja da se bratimimo sa Nešvilom, pa da razmenjujemo etno džez bendove i malo je falilo da to bude ove godine, ali je gradonačelnica Nešvila podnela ostavku pa su se planovi promenili. Tu će bluz i kantri biti dominantni - dodaje Blagojević.


Nišlije otvaraju i zatvaraju festival

Monsegur-Niš dabl big bend otvara ovogodišnji Nišvil, a kako kaže Vladimir Jelenković koji je radio sa mladim muzičarima iz Francuske, upoznao ih je pre godinu i po dana i oduševio se, te su došli na ideju da 25 njih zajedno sa muzičarima iz Niša nastupi na otvaranju.

Možda će nas biti i 40 na sceni i biće to kombinacija niškog i francuskog big benda. Sviraće poznatiji džez standarde sa nekim njihovim i mojim aranžmanima - dodaje.

Nišlija Dejan Najdanović Najda sa bendom Najda Sound Side zatvoriće ovogodišnji festival, a kako je rekao uglavnom će dominirati etno-džez-bluz zvuk, a deo koncerta biće posvećen i obradama čuvene grupe Smak u kojoj je svirao.

Dominiraće internacionalni orkestri i muzičari sa svih strana sveta na glavnoj bini, a kako kaže Blagojević zvezda prve večeri 9. avgusta biće jedan od najboljih svetskih saksofonista Keni Geret, kao i svetski rege sastav Inner circle koji će prvi put nastupiti u Srbiji.

Drugog dana 10. avgusta je po nama najveća zvezda Manhattan Transfer - po prvi put na ovim prostorima dolazi jedna grupa koja je bila popularnija od Rolling stones-a. Te večeri će biti i čuveni bubnjar Omar Hakim, sa Rejčel Zi suprugom pijanistkinjom - kaže Blagojević.

11. avgusta nastupiće Lisa Simon, ćerka čuvene Nine Simon, koja će u Nišu proslaviti 85 godina od rođenja svoje majke, podseća, a sviraće i britanski bend Matt Bianco.

Poslednjeg dana hedlajneri su Black art jazz colective, šestorka fenomenalnih muzičara, kako kaže, kao i bend Gipsy kings koji publika jedva čeka da čuje u Nišu, koji će nastupiti sa Pakom Baliardom, koji će dobiti i nagradu za fuziju džeza sa drugim pravcima “Šaban Bajramović”.

Očekujemo tridesetak hiljada na mejn stejdžu, dvadesetak na "Midnight jazz dance" i 150.000 na svim ostalim programima, znači oko 200.000 za 10 dana, mislim da je to realno. Odustali smo da naplaćujemo 100 dinara ulaz u Tvrđavu tako da ćemo se mučiti sa budžetom i dalje, jer nemamo generalnog sponzora - ističe Blagojević.


Jubilarno 35. izdanje niškog džez festivala

Blagojević je ipak optimističan pred 35. niško izdanje festivala, jer su puni avioni ka Nišu, pa svi izvođači nisu uspeli da obezbede let do Aerodroma "Konstantin Veliki".

Procena je da će festival koštati oko 63,5 miliona dinara - od toga prihod od prodatih karata neće biti veći od 15 %, a najviše para daje Grad Niš, kao i Ambasada SAD i Ministarstvo turizma koje je na konkursu dalo 3,5 miliona.

Ministarstvo kulture nam je dalo 3 miliona i dodalo još 2 miliona mimo konkursa, kao posebnu pomoć, prošle godine je to bilo milion. Mi ulažemo velike napore za te konkurse, to su stotine strana koje popunjavamo i apelujem na državne organe da naprave jedan presek, da izdvoje desetak festivala i da nas poštede tog iščekivanja, kao što su već neke manifestacije u budžetu. Ministarstvo dijaspore nas je podržalo sa 200.000 dinara, a tu su i drugi konkursi i projekti - kaže direktor.

Glavna bina ove godine neće ugostiti mnogo srpskih izvođača, jer je reč o internacionalnom festivalu, ali Blagojević kaže da će svirati Lazar Tošić sa svojim bendom, kao i mnogo drugih iz Srbije na ostalim binama, među kojima će Nišlije imati prednost.

Ljutili se Beograđani, ali mi moramo da im damo mesto koje oni nama daju, a oni ne pozivaju naše bendove na svoje festivala, možda Eyot samo. Regionalizaciju moramo da sprovodimo bar mi na lokalnom nivou - dodaje Blagojević.

U okviru Nišvila održaće se "Striporama" za koju Blagojević kaže da je "jača nego ikad", jer će prvi put u Srbiji biti crtač Supermena Viktor Bogdanovič. Tu je i likovna kolonija "Art to go jazzy", 3. avgusta počinje pozorišni festival, 5. avgusta filmski program, a 7. i 8. avgusta koncert "Prijatelji Šabanu".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Avlijaner

    19:05 // 20. 7. 2018.

    Volim Nišvil a lepo bi bilo da se napravi zimski Nišvil u Domu Vojske, kao sto je bilo nekad. Ne mora da budu zvucna imeme nek bude lokalni muzicari.. Region..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: