Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:36, 24. 7. 2018.

| Kultura

Ovogodišnja “Striporama” u Nišu u znaku Supermena

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
striporama
Ilustracija Viktora Bogdanovica urađena specijalno za niški festival

Zvezde američkog, italijanskog i srpskog stripa biće gosti Stiporame koja se održava u vreme Nišvila, od 9. do 12. avgusta, a kako navode organizatori, centralna tačka ovogodišnjeg festivala biće proslava 80. rođendana superherojske franšize - Supermena.

Na 4. Međunarodnom festivalu stripa i pop kulture u Nišu biće održane brojne izložbe, u strip atelju će gosti Striporame svake večeri crtati za fanove, biće otvorena i Škola stripa za najmlađe, a u niškoj Tvrđavi će biti otvorena i strip berza.

Na Striporami će biti obeležene brojne godišnjice, a jedna od njih je i 8 decenija od nastanka najpoznatijeg superheroja - Supermena.

Za tu priliku, u Niš iz Berlina dolazi crtačka superzvezda Viktor Bogdanovic, koji je, pored Betmena i drugih strip serijala, kao ekskluzivac kuće DC, crtao i Supermenove avanture - navode organizatori.

Na festivalu će biti obeleženo i pola veka od pojavljivanja strip junaka Zagora i kultne edicije Zlatna Serija, i to objavljivanjem tematskog skečbuka. Osim toga, jedna od izložba biće posvećena 50. rođendanu Stripoteke, druge najstarije strip revije u Evropi koju od nedavno objavljuje izdavačka kuća Darkwood.

Niški festival stripa ugostiće zvučna imena u ovoj umetnosti - iz Rima dolazi Marko Soldi, koji je, kako kažu organizatori, jedan od najznačajnijih italijanskih strip crtača u poslednjih nekoliko decenija.

Radio je na naslovima kao što su Dilan Dog i Teks Viler, ali je najveće poštovanje i publike i kritike zadobio saradnjom sa čuvenim scenaristom Đankarlom Berardijem na strip serijalu Julija, kog kod nas objavljuje „Darkwood” - kažu organizatori.

Gost Striporame biće i Aleksa Gajić, zvezda domaćeg i francuskog stripa. Iz Bugarske dolazi Daniel Atanasov, strip crtač koji, između ostalog, potpisuje storibordove i dizajn likova za popularne video-igre kao što su Assassin`s Creeed i Ghost Recon Series.

Za posetioce će crtati i Jelena Đorđević i Daniele Đardini, dobitnici Gran prija Salona stripa u Beogradu, kao i Mijat Mijatović, jedan od najpopularnijih domaćih ilustratora. Gosti Striporame biće i Igor Krstić i Aleksandar Anđelković, crtači koji su deo novog talasa strip autora u Srbiji - najavljuju organizatori festivala.

Izložbe u okviru Striporame biće posvećene popularnoj heroini Modesti Blejz, zajedničku izložbu imaće Jelena Đorđević i Daniele Đardini, a kroz izložbu akcionih figura biće urađen osvrt i na fenomen kolekcionarstva.

Svi sadržaji na Striporami, ističu organizatori, biće besplatni.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: