Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:25, 15. 8. 2022.

| Kultura

Ovogodišnji Nišvil posetilo oko 100.000 ljudi, i dalje neizvesno šta će biti sa festivalom sledeće godine

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
publi
Pitanje je da li će biti festivala i naredne godine u Nišu; foto: JV/Jelena Mišić

Prema proceni organizatora, ovogodišnji Nišvil džez festival koji je zvanično završen, posetilo je oko 100.000 ljudi, što je za 30.000 manje nego prošle godine. Direktor festivala Ivan Blagojević rekao je da su razlog finansije koje im je Grad smanjio i kiša koja je pratila festivalske večeri, a ističe i da očekuju veća ulaganja kako ne bi morali da rebrendiraju ili presele festival.

Nišvil džez festival je trajao od 11. do 14. avgusta i u tom periodu publika je bila u prilici da vidi i čuje neke od najistaknutijih ličnosti iz džez sveta. Raznoliki program omogućio je ljubiteljima repa i elektronskog zvuka da na zasebnoj bini uživaju u nešto drugačijoj muzici, dok je subota bila rezervisana za etno program, kao deo zaostavštine Šabana Bajramovića.

Ipak, posećenost festivala značajno je pala, a kao jedan od razloga direktor Nišvila Ivan Blagojević, naveo je nedostatak sredstava za ozbiljniju promociju, kao i da im je u poslednje tri godine Grad Niš smanjio budžet za 35 miliona dinara.

Za ugovor koji smo imali neposredno pre korone (na 36 miliona dinara), mi smo dobili nekih 12 miliona manje u 2020. godini, i 11 miliona prošle i 12 miliona manje ove godine - rekao je direktor festivala.

Blagojević je napomenuo i da su niška javna preduzeća odbila da ih podrže ove godine, a da od Grada očekuju da im vrate deo sredstava.

Minimum koji očekujemo je da nam odbornici skupštine Grada, kada rade rebalans vrate, ako ne mogu 12 miliona sa kraja 2019. godine, onda bar tih 6 miliona, za koje imamo odluku gradonačelnice i koji su nam oduzeti zbog nekakve nestručne kontrole budžetske inspekcije, a da onda Grad iskoristi svoje zakonsko pravo i pokuša da naplati na drugi način - kaže Blagojević.

Dodaje i da očekuje sastanak sa gradskim čelnicima kako bi razgovarali o tome da li je Nišvil uopšte potreban gradu, nakon čega će znati da li festival treba da ostane u Nišu ili ne.

Podsetimo, nagrada za životno delo uručena je Beti Đorđević, dok je "Šaban Bajramović" pripao legendarnom gitaristi Al McKay-u. Oni koje kiša nije sprečila da posete festival kažu da sa sobom nose samo lepe utiske i da već isčekuju naredni Nišvil, gde god da se održava.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • 33333

    14:31 // 16. 8. 2022.

    Sve če odumreti ovde pa tako i Nišvil ! Zato što nema opšteg i zajedničkog interesa već nas interesuje samo sopstveni džep!

  • vlada

    09:01 // 16. 8. 2022.

    Obrukali smo se pred gostima totalno. Gomila naslaganih ploča na fontani, jedna strana mosta neosvetljena, mrkli mrak na mostu, prljavština na svakom koraku... gradonačelnica OUT.

  • Partijski no. 1

    01:27 // 16. 8. 2022.

    Ne mogu da verujem da se vodi polemika na temu da li je Nišu potreban ovaj festival ili ne? Dokle smo stigli...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: