Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:36, 23. 9. 2021.

| Kultura

Pank portreti dinastije Obrenović na izložbi u Oficirskom domu

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne Vesti
Oficirski dom
Postavka će biti izložena do 18. oktobra; foto: JV

30 godina stvaralaštva umetnika Aleksandra Mladenovića Leke, radovi inspirisani muzikom, pank kulturom i portretima vladara dinastije Obrenović, naći će se na njegovoj samostalnoj izložbi “Najbolje od…najveći hitovi i promašaji”. Otvaranje izložbe zakazano je za večeras od 19 sati.

Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu večeras će niškoj publici predstaviti retrospektivnu izložbu Aleksandra Mladenovića Leke koju čini 31 godina umetničke grafike.

Mladenović je, spajajući tradicionalnu grafiku sa novim metodama, često zalazio u digitalni svet i time postizao ubedljiviji izraz, dok je kao predložak u radu često koristio fotografiju, navode organizatori.

Poseban izazov za Mladenovića predstavlja fenomen kulture panka, oštrih poruka i jasnog dejstva koju doživljava kao jednu vrstu mogućnosti da istraži sopstveni vizuelni iskaz kroz specifičan koloristički ritam koji prati jednostavnu melodiju pank muzike - kažu organizatori.

Kako navode, poseban segment u njegovom radu inspirisan je postavkom portreta vladara dinastije Obrenović Istorijskog muzeja Srbije u Konaku kneza Miloša u Topčideru. Kao deo osavremenjivanja stalne istorijske postavke, a povodom četiri decenije panka kao muzičkog i subkulturnog pravca, niška publika će moći da pogleda autentične pank portrete dinastije Obrenović.

Izložba će trajati do 18.oktobra.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: