Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:12, 5. 11. 2023.

| Kultura

Pank-rok rapsodija kultnog "Novembra" - svirka za pamćenje

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
novembar (1)
foto: JV / N. Đ.

Uz baklje, skoro 40 odsviranih pesama i uz dvoipočasovni kvalitetan pank-rok zvuk sinoć je u punom klubu Istina Mašina održan koncert kultnog niškog benda Novembar koji je posle dve godine ponovo nastupio u Nišu, ali ovoga puta sa gostima. Energično i emotivno veče obeležilo je i prisustvo i mlađe i starije publike, kao da dokaz da pank živi.

Koncert, koji je završen pola sata nakon ponoći, još jednom je pokazao koliki je značaj Novembra u muzičkoj istoriji Niša, a ljubitelji njihove muzike povezali su se sa omiljenim pesmama i proslavili neizbrisivo nasleđe benda.

Mnogo posetioci ponosno su nosili majice Novembra, što je dodatno doprinelo osećaju zajedništva koji je vladao u klubu Istina Mašina. Koncert je bio podeljen na tri dela, a otvorio ga je Vladimir Radusinović Radule iz novosadskog Atheist Rap-a pesmom Ko je sunce ubio, koja je propraćena gromoglasnim aplauzima i pozdravima.

Novembar foto: JV / M.Z. Odmah nakon završene pesme, usledili su početni rifovi Dosade, a potom su usledile i pesme Sloboda izbora i Tridesete, a deo refrena Radule je vešto promenio u “šezdesete dolaze”.

Za vreme prvog dela koncerta, bend i Radule zagrejali su atmosferu, pesmom Magla, a kasnije i čuvenom pesmom Tako mlad i tako čist, koju su svi pevali uglas.

Odsvirana je potom i pesma Da li je normalno, koju je Radule zajedno otpevao sa Ognjenom, sinom nekadašnjeg osnivača i frontmena Gorana Kostića Koste.

novembar (3) foto: JV / N. Đ. Nakon pesme Prašina, na binu se popeo Sivestar Mrak iz bendova Grupa tvog života i Gužva u 16-ercu i zapevao obradu pesme KUD Idijota Baj, baj bejbe.

U istom ritmu koncert je nastavljen nekim od najpopularnijih pesama benda, poput Gledaj kako ljubav umire, Irena, Putujem sam, kao i pesmu Baby, Baby, takođe čuvenih Nišlija iz benda Fleke, koju je Novembar obradio na drugom albumu Bluz južne pruge. novembar (4) foto: JV / N. Đ.

Povremeno su se palile baklje, bilo je i "šutki", pokazujući da je energija bila na vrhuncu i na taj način proživeli pesme Ne pitaj za mene, Moja domovina, U jutrima je sva istina, Proklet, U bežanju je spas i poslednju pesmu koju je Kosta otpevao Sve zaboravljam.

novembar (2) foto: JV / N. Đ. Usledio je potom i treći deo koncerta kada je na bini zasvirao i mladi muzičar Dimitrije Nikolilć, kada su usledile pesme iz opusa Studeni, Studeni.

Vi večeras slušate najbolji bend na svetu - izjavio je Nikolić sa bine.

novembar (6) foto: JV / N. Đ. Emocije su kulminirale pre kraja koncerta, kada je publika doslovno "preuzela" binu. Otpevana je pesma benda KBO pod nazivom Samoća.

Kako je gitarista Novembra ranije najavio, na koncertu su pored Raduleta i Mraka, svirali svi bivši i sadašnji članovi benda, ali i 16-godišnji Strahinja, sin prvog gitariste Aleksandra Đokića, ali i brat sadašnjeg bubnjara Milana Vidakovića Zoran, kao i basista Zoran Ranđelović Zoc. Branko Rudusinović, koji sa ocem Raduletom zajedno svira u bendu Atheist rap odsvirao je više od 20 pesama na koncertu.

Na kraju koncerta je publika, u glas i bez muzičke pratnje, otpevala pesmu grupe Atheist Rap Više ništa nije isto, koja je bila posvećena je nekadašnjem frontmenu Goranu Kostiću Kosti, koji je preminuo 2017. godine.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Бата Рака из Ниш

    08:36 // 6. 11. 2023.

    Коста легенда!

    • Torpedo

      18:59 // 6. 11. 2023.

      Nije poenta u tome ko je legenda,vec sto jedna gradska prica, muzika, pokret, ne nailazi na nikakav komentar ! Znaci, nema vise gradskog jezgra, onih koji sada imaju, 40, 50, pa i 60 godina, sve je otislo dodjavola, jer Nis nije,odavno, GRAD !
      Nis je bio postovan u staroj SFRJ, i po rokerskoj sceni i alternativi , pohodili su ga svi, koji su nesto znacili u rocku ! Margina subkulture, totalna !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: