Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:23, 19. 2. 2013.

| Kultura

Pantelej promoviše crkve i manastire

Autor:J.C.Izvor:Južne vesti
zvonik-pantelej.jpg
Zvonik Pantelejske crkve

Više od 15 crkvi i manastira predstavljeno je u brošuri i video prezentaciji koju je niška opština Pantelej objavila pod nazivom “Duhovno blago, crkve i manastiri”.

Među objektima koji su obuhvaćeni ovim izdanjem su ranohrišćanska grobnica u Jagodin-mali, crkva svetog Pantelejmona i Svetog Đorđa u Kamenici, Svete Petke kod Donjeg Matejevca i u Malči.

Predsednik opštine Srđan Savić kaže da je ovo i doprinos promociji jubijeja hišćanstva. On objašnjava da je brošura bogato ilustrovana slikama poznatog niškog fotografa Dušana Mitića Cara.

- Fotografije su i deo prezentacije koja je objavljena na disku, kao deo brošure. Trudili smo se da na što bolji način dočaramo važnost i lepotu ovih kulturno istorijskih objekata - kaže Savić.

On dodaje da su tekstovi koncipirani tako da budu jezgroviti i smisleni. U prvom delu dati su istorijski i arheološki podaci o građevinama, a drugi deo je popularniji i sadrži legende i predanja za neke od poznatijih crkvi. Ove tekstove pisao je Velibor Petković, novinar iz Niša.

Objavljivanje brošure o duhovnom blagu Panteleja podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja.

- Niš je grad koji baštini bogato i raznovrsno kulturno nasleđe koje je, pre svega, najvažnije za rano hrišćanstvo. Počastvovani smo što možemo da učestvujemo u ovako značajnoj promociji koja se tiče celog hrišćanskog sveta - rekla je Olivera Marković iz Ministarstva kulture.

 

Prema najavama, publikacija će uskoro biti dostupna u Turističkoj organizaciji Niša, crkvama i manastirima, mesnim zajednicama i drugim organizacijama koje se bave promocijom grada i turizmom.


U planu i snimanje filma

 

Kako je najavio predsednik opštine Pantelej Srđan Savić u planu je da bude smimljen film o mamastirima i crkvama iz brošure.

- Kada se budu stvorili finansijski uslovi počećemo da radimo i na filmu. Takođe, u planu je opštine da tokom godine afirmiše i izletišta i spomenike kulture koji su na našoj teritoriji - kaže Savić.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan Muljevski

    13:34 // 1. 2. 2014.

    Vrsio sam pretragu da vidim Crke i Manastire u Pcinjskom okrugu,tako da nisam nasao Crkvu Sv.Trojice u selu Margance,opstina Trgoviste i Crkvu u selu Gornje Punesevce opstina Vranje.Zasto?.

  • milos

    17:59 // 19. 2. 2013.

    jedino su nam crkve ostale da se molimo zasto se ne pohvale nekom skolom,vrticem,zdravstenom ustanovom ili fabrikom zasto ne zavrse park u pantelejskoj crkvi rok je istekao jos juna prosle godine ja kad nesto ne uradim u roku mene kazne

    • Svetogorac

      13:20 // 26. 2. 2013.

      Sta je lose u ovome? Sta vise,super je.
      Skole,obdanista su,naravno,neophodna i tu niko nema nista protiv,ali duhovnost!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: