Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:30, 13. 9. 2022.

| Kultura

Pet ostvarenja u selekciji “Divlji film” na festivalu filmske režije u Leskovcu

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
štimac
Pet ostvarenja u selekciji “Divlji film”; foto: KomunikArt

U selekciji “Divlji film”, na 15. Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije - LIFFE, biće prikazano 5 internacionalnih ostvarenja - Leonor will never die Martike Ramirez Eskobar, Kelti Milice Tomović, Men of deeds Paula Negoeskua, Mrak Dušana Milića i On the Count of Three Džeroda Karmajkla. Filmovi u ovoj selekciji tokom trajanja festivala biće prikazivani u bioskopu Leskovačkog kulturnog centra.

LIFFE se održava od 15. do 20. septembra na više lokacija u Leskovcu, a filmovi u ovoj selekciji biće prikazivani u LKC-u od 21 sat.

Leonor will never die će imati srpsku premijeru na festivalu u četvrtak, 15. septembra. Glavni junak filma Leonor Rejes nekada je bila bitan faktor u filipinskoj filmskoj industriji nakon nekoliko uspešnih akcionih filmova, ali sada se bori da plati račune. Kada pročita reklamu u kojoj se traže scenaristi, Leonor se ponovo bavi nezavršenim scenarijom o mladiću Ronvaldu koji osvećuje ubistvo svog brata - kažu organizatori.

U petak, 16. septembra, na repertoaru je nagrađivani film Kelti, čija je radnja smeštena u zimu 1993. godine. film Men of deeds; foto: KomunikArt

Ratovi u kojima se socijalistička Jugoslavija raspala i dalje traju. U Beogradu se osećaju posledice sankcija i inflacija koje prete da će prerasti u hiperinflacije. Mama (38) se budi na dan kad svojoj mlađoj ćerki treba da pripremi rođendansku proslavu, čeka je kuvanje, čekaju je gosti i čekaju je prljavi sudovi, kad se sve završi - opis je filma Milice Tomović.

Narednog dana biće prikazan Men of deeds i to će mu biti srpska premijera. Radnja filma prati seoskog policajca u kasnim tridesetim, koji se trudi da sebi organizuje udoban život, ali njegovi prošli izbori i nasilni događaji ga pritiskaju i vode na mračno mesto.

Za nedelju 18. septembar zakazana je projekcija filma Mrak Dušana Milića sa legendarnim Slavkom Štimcem i Danicom Ćurčić u glavnim ulogama. U planinskim zabitima Kosova, na imanju okruženom gustom šumom, živi Milica sa majkom Vukicom i dedom Milutinom. Svaku noć porodica se povlači u zabarakadiranu kuću, prestravljeni terorom koji dolazi iz šume - poručuju organizatori.

Programsku celinu “Divlji film” u utorak, 20. septembra, zatvara srpska premijera ostvarenja On the Count of Threer, u kom Džerod Karmajkl debituje kao reditelj i glumi u mračnom komičnom filmu o dva najbolja prijatelja, Valu (Džerod Karmajkl) i Kevinu (Kristofer Abot), poslednjeg dana njihovih života.

Žiri programa “Divlji film” čine reditelj Pablo Giorgelli, višestruki dobitnik najznačajnijih nagrada u Kanu, San Sebastijanu i na drugim internacionalnim filmskim festivalima, scenarista Balázs Lovas, i glumica Tamara Krcunović.

Podsetimo, 15. izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije - LIFFE biće održano od 15. do 20. septembra u Leskovačkom kulturnom centru, Narodnom pozorištu Leskovac, kao i onlajn.

Selektor glavnog takmičarskog programa je hrvatski reditelj Ognjen Sviličić, a nagrada "Živojin Žika Pavlović“ biće dodeljena proslavljenom makedonskom reditelju Milču Mančevskom, za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: