Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:04, 3. 12. 2015.

| Kultura

"Peta žica" - novi roman niškog pisca

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
peta zica
Glavna junakinja je Teodora Kaluđerović, violinistkinja koja od zločina koji je počinila beži u manastir

Nova knjiga Nišlije Branislava Jankovića, ljubavna drama “Pet žica”, naći će se u knjižarama širom Srbije od petka 4. decembra.

Kako se navodi u opisu, “Peta žica“ je priča o ženi koja se ogrešila o Boga da bi pobedila đavola u sebi.

U samo jednom trenu, život mirne violinistkinje pretvorio se u mahnito bekstvo pred zločinom koji je počinila. Ne želeći da se preda, ona odlazi jedinom čoveku koji je može sakriti. To je iguman Tadej, njena prva ljubav, koji joj pruža zaštitu u svom manastiru i pravi od nje lažnu iskušenicu - stoji u opisu knjige.

bane jankovic Janković roman "Vetrovi zla" objavio početkom ove godine; foto: LagunaJanković napominje da njegov četvrti roman nije samo puka priča o ubistvu i bekstvu, zločinu i kazni, grehu i praštanju.

To je moj način da barem malo odškrinem vrata nekih i dalje tabu tema u ovom društvu, poput nasilja u porodici, zločinima žena, monaškom i zatvorskom životu. Namerno je napisana iz ženskog ugla jer sam hteo da kao muškarac, probam da zavirim u žensku psihu i način razmišljanja žene ubice, žene monahinje, obične žene, tu, pored nas - objašnjava Branislav Janković.

Niški pisac ističe da njegova junakinja u ovom romanu nije super heroj, već da “ima iste strahove, misli i želje poput svih ostalih žena”.

Da li je njen način suprotstavljanja nasilju bio pravi? I da li je nasilje jedini odgovor na nasilje? O tome će odlučiti čitaoci - kaže Janković.

Branislav Janković rođen je 1969. godine u Nišu. Godinama se bavi novinarstvom. Objavio je romane „O vukovima i senkama“ (2011), „Suze Svetog Nikole“ (2013) i „Vetrovi zla“ (2015), kao i zbirku priča „Bezimeni“ (2014). Ovo je njegov četvrti roman u izdanju Lagune.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Radica

    08:18 // 4. 12. 2015.

    Bane je najbolji pisac u nis, okolinu i sire region. Uso je u lektiru. Ko ne cita njegova dela ce biti neobrazovan

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: