Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:48, 19. 3. 2014.

| Kultura

Petar Milošević dobitnik "Borine nagrade"

Autor:I.M.Izvor:Južne vesti
IMG-4982.JPG
Milošević je "Borinu nagradu" dobio za roman "Tinja Kalaz"

Pisac iz dijaspore, autor romana „Tinja Kalaz“ ovogodišnji je dobitnik književne nagrade „Borisav Stanković“ saopšteno je danas na konferenciji u Pribojčićevoj kući u Vranju.

Reč je o nagradi koja se 23. godinu za redom dodeljuje za najbolju knjigu proze na srpskom jeziku koja se pred čitaocima našla između dve manifestacije „Borina nedelja“, koje se održavaju od 23. do 29. marta.

Miroslav Cera Mihailović rekao je na konferenciji da se ovogodišnja manifestacija održava u godini jubileja kada se obeležava četvrt veka postojanja Književne zajednice u Vranju.

- Ovo je  prvi put da se ime dobitnika nagrade saopštava u Vranju, delom iz nužde, a delom i iz kurioziteta - rekao je Miroslav Cera Mihailović.

Žiri koji su činili doktor Aleksandar Jovanović, profesor doktor Milo Lompar i profesor doktor Goran Maksimović, nije imao nimalo lak zadatak da među svim izdanjima odabere najbolju knjigu proze na srpskom jeziku. 2

- U osnovi romana „Tinja Kalaz“ nalazi se uzbudljiva priča prepuna ljubavnih strasti, ali i istorijskih konotacija koje tematski povezuju Vranje i Kalaz -  rekao je Goran Maksimović, jedan od članova žirija.

„Borina nedelja“ biće otvorena 23. marta besedom prošlogodišnjeg dobitnika nagrade, Draga Kekanovića, a potom će o srpskoj kratkoj priči govoriti Ivana Dimić i Mihajlo Pantić.

Drugi dan manifestacije na programu su „Spomen na Boru“ i „Pesnikov jubilej“ kada će biti predstavljeno pedesetogodišnje stvaralaštvo Radomira Andrića. U utorak je program „Jedan izdavač – jedan urednik“ u okviru kojeg će se predstaviti Jagoš Đuretić i izdavačka kuća „Albatros plus“, a već u sredu istaknuti književni kritičari govoriće o percepciji Stankovićevog  dela u savremenim dešavanjima.

U četvrtak i petak su programi pod nazivom „Žene govore“ i „Poetski mozaik“, a poslednjeg dana manifestacije, u subotu 29. marta, biće uručena nagrada dobitniku Petru Miloševiću. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: