Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:43, 23. 5. 2018.

| Kultura

Peti po redu sajam stripa u Nišu

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
foto-Flickr,-Associazione-Amici-di-Piero-Chiara
Sajam stripa u Nišu; Ilustracija; foto: foto Flickr, Associazione Amici di Piero Chiara

Svi ljubitelji stripa moći će da uživaju u bogatom programu Međunarodnog festivala stripa “Nifest” koji će ugostiti oko 40 stranih i domaćih strip autora i gostiju. U okviru trodnevnog programa, koji počinje 24. i traje do 27. maja na više lokacija u gradu, biće organizovan sajam strip izdavača, ali i predavanja, izložbe i promocije.

Glavni gosti ovogodišnjeg festivala stripa “Nifest” u Nišu biće istoričar, urednik, ali i stručnjak za srpski strip Gabrijele Ferero, kao i crtač Marčelo Manđani koji je najpoznatiji po strip junaku Zagoru.

Direktor festivala Srđan Savić, kaže da je strip u Nišu do pokretanja festivala bio neadekvatno tretiran i skrajnut na margine kulturnih dešavanja, tako da napokon ima tretman kakav zaslužuje.

Cilj nam je da jednog dana postane javna gradska manifestacija, pomalo je strip zapostavljen, sve druge umetnosti već imaju svoje manifestacije. Niš ima velike kulturne manifestacije u sferi likovnih umetnosti, ozbiljne, duhovne i popularne muzike, književnosti, filma, ali do skoro nije imao manifestaciju posvećenu “devetoj umetnosti” - rekao je Savić.

Peto izdanje Međunarodnog festivala stripa “Nifest” u Nišu, organizuje Niški Kulturni Centar i Udruženje ljubitelja stripa “Branko Plavšić”.

Festival obuhvata sve važnije segmente stripske kulture, do edukacije mladih putem škole stripa, preko sajma i organizovanja stručnih predavanja i tribina, okruglih stolova, prezentacija i samostalnih i grupnih izložbi pa sve do predstavljanja najznačajnijih domaćih i inostranih autora - dodao je direktor festivala.

Na svoju petogodišnjicu, festival će se održati na više lokacija u gradu, Paviljonu i Salonu 77 u Tvrđavi, kao i galeriji NKC-a.


Program niškog festivala stripa

strip-festival,-NKC-foto-Lj.-F. Organizatori; foto: Lj. F.Sastavni deo “Nifesta” je sajam stripskih izdavača, gde će, tokom svakog dana trajanja festivala u Paviljonu u Tvrđavi, kako su najavili organizatori, posetioci moći da kupe po sniženim cenama kvalitetne stripove. Sajam okuplja sve relevantne izdavače iz Srbije iz te oblasti, kao i neke iz susednih zemalja.

Zoran Nikolić, predsednik Udruženja “Branko Plavšić” i umetnički direktor festivala rekao je da je svečano otvaranje festivala u četvrtak od 14:30 u Paviljonu niške Tvrđave.

Bogat tribinski program se otvara skupom Pismenost i jezik stripa, povodom Dana slovenskih prosvetitelja, gde će stručnjaci povezati nasleđe balkansko-slovenske civilizacije sa tokovima današnje popularne kulture - rekao je Nikolić.

Osim stranih gostiju, na festivalu će učestvovati i mnogi srpski autori poput Saše Jovanovića, koji nastupa pod pseudonimom Maks fon Fafner, koji je obavio više strip-albuma u Francuskoj.

Iz Holandije nam dolazi jedan od slavnih ilustratora fantastike i slikar, Novasađanin Petar Meseldžija. Takođe, besplatne umetničke radionice za decu, rotitelje i sve koje vole strip vodiće profesor Vlada Vesović, koji već 26 godina upravlja čuvenom umetničkom školom Đorđe Lobačev u Beogradu - obhasnio je Nikolić.

U okviru festivala organizovaće se i više pratećih aktivnosti čiji je cilj da na interaktivan način približe grad stripskoj publici i gostima festivala. Jedan od neizostavnih pratećih programa je rokelnrol žurka, na kojoj nastupaju niški rok bendovi.

Ulaz sa sve posetioce tokom čitave manifestacije je besplatan a kompletan program festivala možete pogledati na oficijalnoj stranici festivala.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: