Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:21, 4. 6. 2014.

| Kultura

Peto izdanje festivala "Constantinus" u Nišu

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Constantinus.jpg

Muzički festival "Constantinus", koji tradicionalno u vreme obeležavanja gradske slave okuplja vrhunske muzičare, biće održan u sali Društva arhitekata Niša 6. i 8. juna, a program obe večeri počinje u 20 sati.

Iako ove godine skromniji, program će, najavljuju organizatori, i na petom izdanju festivala težiti cilju da doprinese razvoju umetnosti i promociji kulturnog turizma Niša. Petkovic Petkovića nazivaju jednim od retkih sebi doslednih autora

Prve festivalske večeri, u petak, za to će biti zadužen Milan Petković koga opisuju kao jednog od retkih sebi doslednih autora, koji sopstvena muzička iskustva prenosi u dela "ne obazirući se na aktuelnu tržišnu muzičku potražnju.

Na nastupu na ovom muzičkom festivalu promovisaće album "Odraz" izdat prošle godine na kom je sav materijal odsvirao sam. Njemu prethodi "Muzička kutija" sa 7 pesama njegovog trija, koji je izazvao pažnju kritike i ljubitelja novih muzičkih pravaca u oblasti džeza.  


U nedelju, 8. juna, za nišku publiku će svirati gudački kvartet "Mokranjac" osnovan 2010. godine na predlog istoimene muzičke škole u Beogradu i profesora Vladimira Vasiljevića, Viktora Bajlera, Tomislava Miloševića i Đorđa Miloševića.

Izvođenjem savremene srpske muzike, koja obuhvata dela kompozitora svih epoha od baroka do savremene muzike, ansambl promoviše stvaralaštvo domaćih kompozitora. 

Kvartet čine Miroslav Pavlović i Bojana Jovanović na violini, Tomislav Milošević na violi i Đorđe Milošević na violončelu. Mokranjac Kvartet "Mokranjac" osnovan je 2010. godine.

Početkom 2012. godine izvođenje „Počasnice Stevanu Mokranjcu“ Dejana Despića našlo se na prvom CD zapisu ovog ansambla izdatom u okviru promotivnog izdanja časopisa „Muzika klasika“. Kvartet je iste godine nastupio na filmskom festivalu „Kustendorf“ kao interpretator muzike nagrađenih filmova.

Na zatvaranju 47. festivala "Mokranjčevi dani" u Negotinu izvodili su dela Mokranjca, Despića, Atanackovića, Maksimovića, Milane Stojadinović Milić i Vajnera.

U junu 2013. godine članovi kvarteta su uz podršku SOKOJ-a snimili i objavili prvo promotivno CD izdanje sa delima domaćih autora.

Eminentni srpski kompozitori kao što su Milana Stojadinović Milić, Rajko Maksimović, Slobodan Atanacković i Ivan Brkljačić stvarali su dela specijalno za ovaj kvartet. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: