Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:17, 3. 3. 2022.

| Kultura

Pevačici Beti Đorđević nagrada “Nišvila” za životno delo

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Beti Đorđević
Pevačica će nastupiti na otvaranju "Nišvila"; foto: Miki Veličković

Džez i soul pevačica Beti Đorđević dobitnica je nagrade za životno delo koju Nišvil džez festival tradicionalno dodeljuje najistaknutijim srpskim muzičarima. Nagrada će joj biti uručena tokom ovogodišnjeg Festivala, a ona će nastupiti na samom otvaranju, kada će izvesti nekoliko numera.

Dosadašnju karijeru Beti Đorđević, dugu pet decenija, obeležili su hitovi “Počnimo ljubav ispočetka”, “Kraj moje tuge”, “O mladosti” i drugi.

Organizatori Nišvila navode da je njenu karijeru obeležilo i to što je odbijala da zarad popularnosti snima pesme sumnjivog umetničkog kvaliteta i da se prikloni trendovima.

Umesto snimanja novih pesama, velikih koncerata i gostovanja na televizijima, a sve to sa muzikom koju, kako sama kaže, ne oseća i lično ne prihvata, odabrala je da za probranu publiku u klubovima izvodi džez i soul program i upravo to joj je donelo takoreći kultni status kod poštovalaca kvalitetne muzike. Jer svako ko je makar jednom uživo čuo Beti Đorđević, mora se saglasiti da je reč o jednom od najboljih interpretatora džeza na ovim prostorima svih vremena - piše u saopštenju.

Ona je rođena 1946. godine u Kumanovu, a od svoje petnaeste godine živi u Beogradu, gde je završila srednju muzičku školu.

Na muzičku scenu kročila je krajem šezdesetih kao članica grupe pevača i gitariste Slobodana Boba Đorđevića, koji joj je kasnije postao i suprug.

Nastupala je u SSSR-u i u američkim klubovima u tadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj, a domaća publika upoznala je na nastupima u beogradskom hotelu Jugoslavija.

Osim “obične” publike koja je zbog Beti tamo dolazila iz večeri u veče, slušali su je i ljudi iz diplomatskog kora, značajni domaći i strani umetnici, gosti Beograda, pa su njeni nastupi u ovom hotelu postali praktično obavezna destinacija u obilasku Beograda - navedeno je u saopštenju.

Beti je nastupala i na značajnim festivalima u Opatiji, Splitu i drugim mestima, a sa Biserom Veletanlić, Nadom Knežević i Bobom Stefanovićem snimila je pesme “Dan ljubavi” i “Ostavi sve”.

Objavila je desetak singlova, dva albuma i jedan kompilacijski album, a Rambo Amadeus za nju je napisao pesmu “Nema te”, koje su zajedno izveli na Beoviziji 2018. godine.

Za nju su specijalno pisali i aranžirali Zvonimir Skerl, Enco Lesić, Dejan Petković, Slobodan Marković, Vedran Božić, Marina Tucaković, Bora Đorđević i drugi.

Podsetimo, Nišvil će ove godine biti održan od 5. do 14. avgusta, a od 1. marta kompleti ulaznica su u prodaji po ceni od 2.500 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • VAR tehnolog

    22:49 // 3. 3. 2022.

    Bravo ! U, prave ruke !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: