Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:00, 3. 10. 2023.

| Kultura

Pijanisti iz Japana, Italije, Rusije i Britanije na "Hammer piano festivalu" u Nišu

Autor:Jelena CanićIzvor:Južne vesti
klavir
Na programu dela klasične muzike; Ilustracija; foto: flickr/Not At Home LIVE-A Zhi

Ljubitelji klasične muzike imaće prilike da od srede, 4. oktobra, do nedelje, 8. oktobra, uživaju u delima klasične klavirske muzike koju će u svečanoj sali Svetosavskog doma u Nišu izvoditi pijanisti iz više zemalja.

Ovo je drugo izdanje "Hammer piano festivala", a prema rečima umetničkog direktora i osnivača ove manifestacije Stefana Sretića, publiku očekuje bogat i raznovrstan program.

Program u trajanju od 5 uzastopnih večeri činiće dela pisana za klavir solo, klavirski duo i klavirski kvintet - navode organizatori.

Festival će 4. oktobra od 20 sati otvoriti italijanska pijanistkinja Irena Venecijano koja će izvesti dela Griga, Smetane i Šopena. Dan kasnije od 20 sati će nastupiti japanska pijanistkinja Jasujo Segava koja će izvesti repertoar pisan samo za levu ruku, a na istom će se naći dela japanskih kompozitora: Murate, Jošimatsua i Mitsunage, kao i evropskih kompozitora.

U petak, 6. oktobra, integralnim izvođenjem oba opusa Rahmanjinovljevih etida slika, predstaviće se ruski pijanista Aleksandar Sinčuk, a u pauzi između dva dela biće prikazana projekcija kratkog dokumentarnog priloga u režiji niškog reditelja Stefana Krasića u kome su o Rahmanjinovu govorili profesori Fakulteta umetnosti u Nišu.

Klavirski duo "Voodoo piano duo" koji čine Vuk Božilović i Dušan Grozdanović 7. oktobra od 20 sati će izvesti repertoar pisan za klavir četvororučno koji čine dela Mocarta, Betovena, Šubarta, Ravela, Smetane i Štrausa.

Na zatvaranju festivala, 8. oktobra od 20 sati, publici će se predstaviti pijanisti Dorjan Leljak, redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu i Londonu i Ian Džons, profesor na Kraljevskom koledžu muzike u Londonu.

Izvešće kompozicije Šuberta i Šopena u prvom delu, a u drugom delu će se pijanisti Dorijanu Leljaku pridružiti mladi umetnici: Vojin Aleksić (prva violina), Milica Kostić (druga violina), Nemanja Živanović (viona) i Pavle Rakočević (violončelo) - navode organizatori.

Saopštavaju i da je ulaz na sve koncerte slobodan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miki

    09:09 // 4. 10. 2023.

    Bravo.

  • d

    07:06 // 4. 10. 2023.

    a gde je najbolji Niski pijanista Aleksandar Raos?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: