Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:00, 9. 11. 2022.

| Kultura

Pirotski Arhiv nastavlja sa objavljivanjem istorijske građe između dva svetska rata

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
knjiga
Drugi tom edicije; foto: Istorijski arhiv

Drugi tom zbornika dokumenata Zapisnici sa sednica suda pirotske opštine između dva svetska rata izašao je iz štampe, a u njemu se nalaze dokumenti iz prvih godina četvrte decenije prošlog veka, koji svedoče i promenama u opštinskoj upravi, ljudima koji su vodili grad, idejama koje su imale modernizacioni karakter i promenama koje su jednu orijentalnu varoš transformisale u moderan grad.

Pred čitaocima se nalazi nastavak edicije čija je prva knjiga objavljena pre oko godinu dana, a i sada se nalaze autentični zapisnici pirotske opštine, koje je publikovao Predrag M. Vidanović sa saradnicama Tijanom Todorović i Milenom Milenković.

Akademik Ljubodrag Dimić, recezent knjige Zapisnici sa sednica suda opštine pirotske 1930-1931, kaže da svakom pokušaju objavljivanja arhivske građe uvek prethodi mukotrpan i dugotrajan, a pri tome posmatračima sa strane teško vidljiv, posao na sabiranju i sređivanju uvek teško savladive dokumentacije.

Čitanjem Zapisnika možemo mnogo toga saznati o prilikama u Pirotu s početka tridesetih godina prošlog veka, odrazu "velike istorije" na lokalnom nivou, vremenima progresa i godinama krize i svojevrsnog zastoja koji pogađa građane Pirota. Sa stranica ove knjige možemo razumeti u kojoj su meri stanovnici tog grada na granici sa neprijateljski raspoloženim susedom, prepoznavali u kom smeru je krenula istorija - piše Dimić.

Direktor pirotskog Arhiva, istoričar Davor Lazarević, kaže da se do pre nekoliko decenija nije ni znalo da ti zapisi postoje, pa su gotovo na sreću po lokalnu, ali i nacionalnu istoriografiju, Zapisnici pukim slučajem "preživeli“ očiglednu nameru da se to ne desi. knjiga Novo izdanje; foto: Istorijski arhiv

Svojevrsno putovanje Zapisnika suda opštine pirotske od stvaranja, preko namere da se oni nađu na lokalnoj deponiji i time zauvek unište, pa do delimičnog spašavanja, samo za sebe govori o dinamičnoj istoriji naših diskontinuiteta i prečestih odricanja od dometa ili promašaja prethodnih generacija. Možda bi valjalo uraditi svojevrsnu studiju slučaja koja može biti korisna paradigma za razumevanje istorije naše istoriografije često determinisane činjenicom da su političke elite, okupatori, a neretko i angažovani ljudi od našeg zanata prosto "amputirali" nepoželjnu pisanu građu domaće ili strane provinijencije - kaže Lazarević.

Dodaje da je pokretanje edicije predstavlja pravi način da se istraživači, ali i šira javnost, upoznaju sa građom koja otvara dragocene mogućnosti za upoznavanje sa istorijom Pirota između dva svetska rat

Podsetimo, novac za štampu obezbeđen je preko projekta Ministarstva kulture i informisanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: