Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:28, 25. 9. 2023.

| Kultura

Počela nova kampanja arheoloških istraživanja na brdu Hisar kod Prokuplja

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
hisar
Iskopavanja na Hisaru trajaće duže od mesec dana; Foto: N. Đ.

Na brdu Hisar kod Prokuplja započeta je nova kampanja na projektu arheološkog istraživanja na tom prostoru, a radovi se izvode u organizaciji Narodnog muzeja Toplice pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, koje je za ovu namenu izdvojilo 1,5 miliona dinara. U toku su radovi na rasčišćavanju terena, a pronalazak konkretnih predmeta tokom iskopavanja mogu se očekivati narednih dana i nedelja.

Rukovodioci kampanje su Sanja Crnobrnja Krasić, arheolog Narodnog muzeja Toplice i Dejan Bulić iz Istorijskog instituta Srpske akademije nauka. arheološki predmet Ranije pronađeni predmet na brdu Hisar kod Prokuplja; Foto: S.C.K.

Ova istraživanja će trajati više od mesec dana kako bi se definisala trasa bedema tvrđave na Hisaru, odnosno definisao sistem utvrđenja Hisar - objašnjava arheolog Crnobrnja Krasić.

Tim istraživača koji će narednih mesec dana istraživati na Hisaru broji pet članova, a biće angažovano i osam fizičkih radnika. Crnobrnja Krsić se nada da će i ovo istraživanje doneti nova i vredna otkrića i podseća da je u prethodnim iskopavanjima pronađeno germansko koplje za koje se pretpostavlja da potiče iz periode između 418. i 538. godine naše ere. hisar Radi se na rasčišćavanju terena na Hisaru; Foto: N. Đ.

Ovo je peta kampanja iskopavanja od 2021. godine, kada je započeto, odnosno otkriveno ovo arheološko nalazište, prilikom asfaltiranja parkinga i puta do vrha brda Hisar. Nakon završetka radova, Zavod za zaštitu spomenika i Grad Prokuplje iznaćiće najbolje moguće rešenje za rekonstrukciju i zaštitu tvrđave kako bi građani Prokuplja i njihovi gosti mogli da uživaju u ovom kulturno i istorijskom blagu - objašnjava Crnobrnja Krasić.

Inače, najveći deo prostora na brdu Hisar koje je i omiljeno šetalište za Prokupčane je nedovoljno istražen, a reč je o bogatom i važnom prostoru koji je proglašen za kulturno dobro još 1961. godine, a 1983. godine je proglašen za kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju.

Na početku brda Hisar je i crkva Svetog Prokopija, kao i Jug Bogdanova crkva, Spomen-kosturnica poginulim borcima u Drugom svetskom ratu.

Tu je još i plato sa bistama pesnika Rada Drainca i slikara Bože Ilića, kao i spomenik Aleksi Saviću. Na samom vrhu Hisara izgrađena je zadužbina "Savićevac" i Jug Bogdanova kula.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Berija

    20:13 // 19. 10. 2023.

    Kad je gusto, odmah kreću "istraživanja i otkrića" (organizovana od strane bezbednosne zajednice). Jeftin komunistički populizam.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: