Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:25, 28. 2. 2024.

| Kultura

Počela obnova spomenika na Čegru

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
čegar
Spomenik je već godina u lošem stanju; foto: Screenshot FB Andriana Anastasov

Sanacija i rekonstrukcija spomenika Stevanu Sinđeliću na Čegru kod Niša, koji je godinama u lošem stanju, počela je, a rok za završetak radova je 20. april.

Oko 3,4 miliona dinara biće izdvojeno je za obnovu tog spomenika, čije su površine ispucale, ploče dotrajale, a oštećen je i jedan od topova iz Cerske bitke.

Nakon što je prva javna nabavka koju je raspisao niški Zavod za zaštitu spomenika propala, drugi tender je bio uspešan i posao je dodeljen firmi "Granit-Liješće" iz Sremske Mitrovice.

Poslednji konzervatorsko-restauratorski radovi na tom spomeniku izvedeni su 2008. godine, a najveća oštećenja sada nalaze se u donjim delovima.

Projektom je predviđeno da se spomenik dovede u stabilno stanje i da se zamene dotrajali materijali, kako bi se zaštitio od daljeg propadanja.

Spomenik nadomak Niša, kod Kamenice, podignut je Stevanu Sinđeliću i njegovim junacima koji su žrtvovali svoje živote za slobodu Srbije 31. maja 1809. godine, tokom Bitke na Čegru.

Prvobitni spomenik poginulima podignut je 1878, šest meseci po oslobođenju Niša. Nad njim je 1927. godine izveden današnji spomenik, nastao prema projektu arhitekte Julijana Djupona.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    22:17 // 28. 2. 2024.

    Pa, ukratko, narod ne želi ovu vlast. Zato što je ova vlast osiljena, korumpirana, umišljena i sve što radi, radi za svoj interes. Njih narod uopšte ne interesuje a čist dokaz toga su nameštenici na gradskim funkcijama, izabrani direktnim postavljanjem stranke umesto slobodnom voljom građana. Kud ćeš dalje od javnog kriminala

    • Гага

      11:34 // 29. 2. 2024.

      ...што би рекао,чест гост Н.бање,пок.велики афористичар,Влада Булатовић(ВИБ):"Боље подобан,него способан"...као сада да је написано...?!

  • Pera

    19:09 // 28. 2. 2024.

    Samo će da ga prekreče i da "operu" pare.

  • Гага

    19:08 // 28. 2. 2024.

    Селе добио награду...споменик се сређује...народе,шта још хоћеш од ове власт!

    • Imam želju

      21:02 // 28. 2. 2024.

      Neka ga srede ali i ograde i da se ulaz naplaćuje kao u svim normalnim zemljama.Mnogo volimo da je sve džabe.Hvala G.Seletu što ga čuvao do sada.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: