Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:10, 24. 5. 2019.

| Kultura

Počele prijave za "Dane banice"

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Prijave traju do 1. avgusta
Prijave traju do 1. avgusta; foto: Turistička organizacija Bele Palanke

Gastronomska manifestacija po kojoj je Bela Palanka postala poznata i van granica Srbije ove godine održaće se od 9. do 11. avgusta u parku Vrelo, a prijavljivanje takmičara već je počelo.

Majstori u pripremanju tradicionalnog jela takmičiće se u 4 kategorije, spremaće se slana, slatka, integralna i kreativna banica, a takmičenje će biti organizovano u subotu 10. avgusta.

Ove godine slavimo 14 godina manifestacije, a naši posetioci imaće priliku da uživaju u brojnim iznenađenjima i bogatom kulturno-umetničkom programu. Manifestacija je takmičarskog karaktera i neguje običaje, kulturu i tradiciju ovog kraja Srbije - najavljuju organizatori.

Stručni žiri ocenjivaće izgled, originalnost, kreativnost i ukus banice, a najbolji kuvari biće novčano nagrađeni po kategorijama. Prvo mesto biće nagrađeno sa 50.000 dinara, drugoplasirani će dobiti 30.000, koliko će dobiti i najbolje aranžirani sto, dok će treće mesto biti nagrađeno sa 20.000 dinara.

Pravo učešća imaju stariji od 15 godina, a prijavljivanje zainteresovanih moguće je u prostorijama Turističke organizacije Bele Palanke, na telefon 018 853080 ili na mejl [email protected] najkasnije do 1. avgusta. Dejan Petrović radicionalno zatvara "Banicijadu" Dejan Petrović radicionalno zatvara "Banicijadu"; foto: Turistička organizacija Bele Palanke

Prvog dana manifestacije, u petak 9. avgusta biće organizovana Olimpijada za decu gde će najmlađi takmičiti u pripremi banice sa sirom.

Promoter i ove godine biće Nenad Gladić poznatiji kao Lepi Brka, autor emisije Gastronomad, a svoj koncert u centru varoši za zatvaranje manifestacije opet će imati Dejan Petrović sa svojim Big bendom koga organizatori najavljuju kao “prijatelja manifestacije”.

Posetioci će tradicionalno moći da uživaju i u igrama folklornih ansambala, a drugog dana manifestacije u parku Vrelo nastupiće folk pevačica Milica Pavlović od 19 sati, dok će 3 sata kasnije u centru nastupiti Haris Džinović.


Istovremeno i Sajam starih zanata

Za vreme trajane "Banicijade", održaće se i Sajam starih umetničkih zanata koji ima izložbeno-takmičarski karakter.

Takmičare će ocenjivati tročlani stručni žiri tokom sva 3 dana trajanja sajamske manifestacije, a nagrade u 3 različite kategorije biće dodeljene u nedelju na zatvaranju manifestacije - najavljuju organizatori

Prijave za sajam takođe su počele, a zainteresovani se mogu prijaviti na telefon 018 855005, lično u Narodnoj biblioteci "Vuk Karadžić“ ili na mejl [email protected].

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: