Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

22:00, 25. 8. 2018.

| Kultura

Počeli 53. "Filmski susreti" u Nišu, Tvrđava pripada glumcima

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Radoš Bajić Filmski susreti
Ključevi grada u rukama glumaca; foto: Vanja Keser

Tradicionalnim predavanjem ključa grada Niša glumcima uz rečenicu "glumci, Tvrđava je naša", dodeljivanjem nagrade "Pavle Vuisić" za životno delo Radošu Bajiću, poklonom velikog broja glumaca i vatrometom počeli su 53. Filmski susreti u Tvrđavi. Ključeve Niša predsednici žirija Ani Sofrenović predao je zamenik gradonačelnika Miloš Banđur.

Pred punim tribinama Letnje pozornice niške Tvrđave otvoren je 53. festival glumačkih ostvarenja, a početak svečanog otvaranje je obeležio stand up nastup glumca Nebojše Milovanovića.

filmski-susreti-prvo-vece,-foto-jv-vanja-keser-1 foto: JV / Vanja Keser

Tradicija nalaže da gradonačelnik Niša preda ključ grada predsedniku žirija, čime se i zvanično otvara festival, ali ove godine ključ je predsednici žirija Ani Sofrenović predao Miloš Banđur, zamenik Darka Bulatovića, koji je pozdravio prisutne.

Ovaj pogled sa Tvrđave se, verujem, 53 godine nije promenio. Mnogobrojna publika je uvek tu, a podržavate festival i pod kišom, pa to nas obavezuje nas da budemo uvek tu. Drage kolege, Tvrđava je naša - rekla je Ana Sofrenović.

Žiri, koji će 31. avgusta, poslednjeg dana festivala, saopštiti zvanične nagrade, čine i članovi Bojana Maljević i Tihomir Stanić.

filmski-susreti-prvo-vece,-foto-jv-vanja-keser-5 foto: JV / Vanja Keser

Nagrada "Pavle Vuisić" je ove godine pripala Radošu Bajiću za životno delo i doprinos srpskom filmu. Glumac koji je najprepoznatljiviji po ulogama Radašina iz serije "Selo gori, a baba se češlja" i Sekule iz filmova o liku koji živi na selu i “ima muku” sa ženama. Bajiću je nagradu uručio Vladan Živković, umetnički direktor festivala.

Pre ravno 42 godine prvi put sam se popeo na ovu pozornicu kako bih se poklonio vama, predivnoj publici koja voli film i raduje mu se. Večeras su moja osećajanja podeljena, iskrena, slojevita i duboka jer držim najveće znamenje koje glumac može dobiti i što sam četiri godine proveo u vašem predivnom gradu. Niš je postao lepši, Niš se promenio na bolje, a ja na gore - rekao je Radoš Bajić.

Pored Bajića i članova žirija, niškoj publici su se poklonili i Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Svetlana Ceca Bojković, Marko Gvero, Desimir Stanojević i mnogi drugi. Vatrometom iznad Tvrđave je završena svečana ceremonija otvaranja.

filmski-susreti-prvo-vece,-foto-jv-vanja-keser-8 foto: JV / Vanja Keser

Prve večeri festivala na programu su krimi-triler Miloša Avramovića Južni vetar, kao i ostvarenje sa ljubavnom tematikom Granice kiše, rađeno bosansko-srpsko-hrvatsko-crnogorskoj koprodukciji.

U krimi-trileru Južni vetar glume i nedavno preminuli Nebojša Glogovac, Miloš Biković, Dragan Bjelogrlić, Miodrag Radonjić, Srđan Žika Todorović i Miloš Timotijević.

Kompletan program ovogodišnjeg fetsivala možete pročitati ovde.

Inače, ogranizatori su kazali da se ide ka internacionalizaciji festivala, dok je u pratećem programu u okviru koga se projekcije daju u Vilinom gradu i Cneplexx-u, publika moći da gleda ostvarenja iz regiona.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sara jovanovic

    21:41 // 30. 8. 2018.

    Predivan festival, iskrene cestitke Radosu Bajicu za prestiznu nagradu!

  • Darko

    15:25 // 26. 8. 2018.

    Bulatoviću najbolje bi bilo da ključeve grada predaš Bandjuru na upravljanje.
    Da se jednom uvede sistem u ovaj grad, iskoreni korupcija i zavlada pamet i poštenje.

  • Tivat

    14:55 // 26. 8. 2018.

    Ima ovde onih koji hoce da nas ubede da je Bandjur bolji od Bulatovica?
    Ne zna se ko je gori!

    • Smuk

      09:48 // 27. 8. 2018.

      @Tivat : Zna se ...obojica su gori ! !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: