Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:19, 9. 5. 2012.

| Kultura

Počeli "Dani evropskog filma" u Nišu

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
nkc
Dani evropskog filma u Nišu

"Dani evropskog filma" počeli su u Nišu. Na sinoćnjem otvaranju, u Niškom kulturnom centru, prikazan je danski film "Nasledstvo".

Uz muziku kvanteta "Kreativo" na svečanom otvaranju okupili su se predstavnici institucija kulture i nekoliko ambasadora zemalja Evropske unije koji su pomogli organizovanje festivala.

- Mesec maj je posvećen građanstvu, a upravo to nalazimo u našim filmovima. Po neki su malo stroži, ali se ne libe da progovore o solidarnosti, ljubavi i putovanjima - rekla je Azilis Toupin, direkrorka Francuskog instituta.

Mete Kjuel-Nilsen, ambasadorka Danske, pozvala je sve da zaborave na predrasude, jer kao što je Srbija puna zanimljivih kulturnih razlika, takav je i ostatak Evrope koji treba upoznati.

- Ovde sam zato što zaista verujem da kultura pravi most među nama. Kroz kulturu širimo vidike i rušimo granice, pravimo mrežu  koja će nam omogućiti bolju saradnju - dodala je ambasadorka Danske

Festival organizuju Niški kulturni centar, Media centar i Francuski institut.

- Drago mi je da Evropa dolazi u Niš preko filma, ali nadam se da će uskoro i na druge načine - rekao je Milan Predan, zamenik ambasador Slovenije.

Večeras su na programu filmovi "S one strane tišine" i "Lamerica", ulaz je slobodan.

nkc Dani evropskog filma u Nišu


Sreda, 9. maj

20h S ONE STRANE TIŠINE (Jenseits der Stille), Nemačka, 1997, 108‘
režija: Caroline Link
uloge: Sylvie Testud, Tatjana Trieb, Howie Seago, Emmanuelle Laborit, Sibylle Canonica

Priča o devojčici Lari, čiji su roditelji gluvonemi. Lara je jedini član porodice koji može da čuje i govori i zato ona služi kao prevodilac svojim roditeljima u najrazličitijim životnim situacijama. Za Božić, Lara od svoje tetke Klarise dobija na poklon klarinet, otkriva svoju ljubav prema muzici i odlučuje da upiše muzičku akademiju, ali da li će njeni roditelji moći da razumeju njenu odluku.

22h LAMERICA, Italija, 1994, 116‘
rezija: Gianni Amelio
uloge: Michele Placido, Enrico Lo Verso i Piro Milkani

Film govori o dvojici italijanskih prevaranata koji dolaze u Tiranu u postkomunističkom periodu sa željom da se protivzakonito obogate. Jedan od njih ostaje bez ličnih dokumenata, onemogućen mu je povratak u Italiju i prinudjen je da se utopi u masu koja se ukrcava na brod. Oni veruju da odlaze u Ameriku gde ih čeka bolja budućnost, a ustvari se iskrcavaju u Italiji. Film je snimljen po istinitom događaju iz 1991. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: