Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:58, 16. 3. 2012.

| Kultura

Počeli "Francuski dani" u Nišu

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
Sa projekcije filmova u NKC-u
Sa projekcije filmova u NKC-u

Projekcijom filmova "Drvo i šuma" i "Otmica" u Niškom kulturnom centru sinoć je počeo festival "Dani francuskog filma". Ovim trodnevnim festivalom zvanično počinju i "Francuski dani" u Nišu.

U NKC-u, na večerašnjem repertoaru od 19h biće prikazan film "Snažan otrov" (Un poison violent), a od 21h "Luda ljubavna priča Simona Eškenazija" (La Folle histoire d’amour de Simon Eskenazy).

- Pripadam onoj grupi ljudi koja misli da Beograd, iako je prestonica Srbije, ne mora da bude i prestonica kulture. Ovde smo da bismo na to mesto postavili Niš. Ja se slažem da bi decentralizacija trebalo da postoji u svim oblastima, pa tako i u kulturi. Francuski institut to pokušava da uradi, a Niš je odličan primer - rekao je Mišel Visler iz Francuskog instituta u Nišu najavljujući "Francuske dane".

Do kraja marta Francuski institut je pripremio obilje različitih kulturnih manifestacija koje će publici kroz razne oblike umetnosti približiti duh i kulturu Francuske.

- Treba iskoristit sva tehnička sredstva koja postoje danas kako bismo Francusku približili Nišu - dodao je Mišel Visler.

O filmu "Snažan otrov":

Opora i šokantna priča o odrastanju u kojoj se prepliću mladalačke čežnje i društvena opresivnost, perverzije i dosadan palančki život, religija i seksualne frustracije... Film je dobio prestižnu nagradu "Jean Vigo" na Festivalu u Kanu. Ana, 14 godina, napušta internat da bi se vratila u svoje selo. Po dolasku otkriva da je njen otac upravo napustio kuću. Dok njena majka nalazi utočište kod jednog prijatelja sveštenika, Ana se zbližuje sa Pjerom, slobodnim i usamljenim mladićem. Jedan skriveni deo nje želi da se preda dušom i telom, Bogu ili nečemu drugome.

O filmu "Luda ljubavna priča Simona Eškenazija":

Urnebesna, smela komedija u kojoj ništa nije „sveto“... Jevrejski muzičar rastrzan između posesivne majke, bivše žene i razmaženog deteta upoznaje tranvestita muslimana koji će iz korena promeniti njegov život...

Ulaz na filmove je slobodan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prvo ih oterao a sad im daje subvencije.

Vojin Ivanović Čitalac

Tekst: Prihode "Konstantinu Velikom" donosiće kargo saobraćaj, Vučić najavio i logistički centar u Nišu

Pronađite nas na: