Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:38, 4. 9. 2020.

| Kultura

Počelo snimanje filma o Leskovcu kao srpskom Mančesteru

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
film
Krenulo snimanje; foto: FAME Solutions

Dugo najavljivano snimanje filma o zlatnom dobu Leskovca konačno je krenulo, a prva klapa pala je u krugu fabrike Zele Veljković koja je 20 godina bila zapuštena, a sada je, za potrebe filma, preuređena.

Priča o Leskovcu, kako je od turske kasabe prerastao u industrijski centar ovog dela Evrope, konačno će biti prenesena na filmsko platno, a glumačka ekipa okupila se i konačno krenula sa snimanjem, nakon više najava i početne ideje iz 2015. godine.

Nekadašnja fabrika Zele Veljković oživela je zahvaljujući filmskoj ekipi, film pod radnim nazivom Bilo jednom u Srbiji okupio je poznate glumce - Viktora Savića, Teodoru Ristovski, Radovana Vujovića i mnoge druge, koji u kostimima dvadesetih godina prošlog veka prenose romantičnu priču o Leskovcu između 2 svetska rata kao "srpskom Mančesteru".

Producent i autor celog projekta i glavni krivac za oživljavanje značajnog perioda grada Leskovca na filmskom platnu, Zvonimir Šimunec, podsetio je da je poslovna zajednica tadašnje Evrope davala ime Mančester svim uspešnim tekstilnim centrima.

Naši likovi su živeli u periodu kada se mnogo istorije strušilo na malo geografije. Na ovom mestu i okolini je pre 100 godina započeo preporod jednog malog, do tada, neprimentog grada. Kažu da snimanje na autentičnim lokacijama iznedri posebnu energiju koja se kasnije vidi u filmu. Imamo veliku podršku i to se mora reći. Da nije bilo gradonačelnika Gorana Cvetanovića i njegovog nesebičnog zalaganja mi ne bismo snimili ovaj film. Sve strukture, od Komunalca, preko Vodovoda do Elektrodistribucije su nam pomagale na svakom koraku i moram da kažem da je njegova zasluga velika. Leskovac dokazuje da je dostojan velikih ljudi koji su pravili čuda - rekao je Šimunec.

Romantična drama sa primesama komedije će, prema najavama reditelja Petra Ristovskog, predstaviti duh tadašnjeg Leskovca u ljubavnom trouglu koji je, pored industrijskog uspeha, glavna tema filma. filmska ekipa Priča o srpskom Mančesteru; foto: FAME Solutions

Kako kaže, cela ekipa je uz veliko ushićenje, iščekivanje i nestrpljenje čekala početak snimanja:

Trudimo se da napravimo romantičnu melodramu, preduzetničku priča u koja će prikazati stanja duha Leskovčana onog vremena, veoma specifičnog. Sa jedne strane narod nailazi na ozbiljne probleme posle Prvog svetskog rata, a sa druge strane poseduje jedan nepobedivi duh, koji ih je održao, a taj duh je njihova životna inspiracija i njihov način života, vođen ambicijom koja ih je gurala napred. Ovo je priča o razvoju tekstilne industrije u Leskovcu, što je fenomen na koji svi možemo da budemo ponosni. Do Drugog svetskog rata je ovaj grad zaista bio prepoznat u Evropi i svetu po svojim dostignućima u ovoj industriji - rekao je Ristovski.

Prvom danu snimanja prisustvovao je i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, te je poželeo dobrodošlicu čitavoj ekipi.

Vi ćete oživeti period između dva svetska rata kada je Leskovac bio privredni, trgovački, ekonomski i bankarski centar Srbije. Tada je u njemu bilo 16 banaka i tada je Centralna banka Srbije pozajmljivala novac od leskovačkih bankara. Duh, ljudi, nadimci i događaji biće prikazani sa željom da se prikaže mentalitet i tadašnja sredina koja je od turske kasabe postala prelepa varošica - rekao je Cvetanović.

Snimanje filma će se odvijati naredna 2 meseca na lokacijama u Leskovcu, Grdelici, Vučju, Vlasotincu i još nekoliko lokacija u okolini Leskovca. Uporedo sa snimanjem filma, na autentičnim lokacijama biće snimljena i serija.

Glumačka ekipa filma predvođena je Viktorom Savićem, Radovanom Vujovićem i Teodorom Ristovski, uz Slobodu Bobu Mićalović, Mikija Manojlovića, Nemanju Oliverića, Dragana Petrovića Peleta, Zorana Cvijanovića i ekipe glumaca iz Leskovca, Niša i Vranja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Super

    10:26 // 5. 9. 2020.

    Film i serija su prava prilika za promociju leskovačkog kraja i, uopšte, juga Srbije. Odlična ekipa, poznati glumci - očekujmo da i konačan rezultat bude uspešan i na nivou.

    • Dzamutka

      19:04 // 5. 9. 2020.

      Dobices sendvic za pocetak, a kad sns projekat bude gotov, pozvece te na bocku ! Obidji ,malo, taj leskovacki kraj da vidis da je vreme stalo i da zabole mnogo te ljude za film,jer zive bedno !

  • Срба

    05:05 // 5. 9. 2020.

    Е, ако се газда Меско не појави у неку улогу- ништа од филм!

  • Ouzo

    00:27 // 5. 9. 2020.

    A, jel United ili Sity ? Sity mi je simpatcniji !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: