Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:30, 13. 8. 2020.

| Kultura

Počelo snimanje filma zasnovanog na književnom opusu Bore Stankovića

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Snimanje filma Nečista krva
Marko Grabež i Milutin Petrović na snimanju; foto: Filip Andrejević, This and That Productions

Nakon višemesečnih priprema, u Ripnju ispod Avale, gde je za potrebe snimanja izgrađena replika Vranja iz 19. veka, počelo je snimanje filma zasnovnog na književnom delu “Nečista krv” Bore Stankovića. Radni naziv filma je “Hadžijino zvono” i očekuje se da će naredne godine publika imati priliku da ga pogleda. Istovremeno kad i film, biće snimljena i serija “Nečista krv”, koja će imati 10 epizoda.

Film u režiji Milutina Petrovića, a po scenariju Vojislava Nanovića i Milene Marković, govori o propasti stare srpske gazdinske porodice kroz koju se paralelno provlači i slabljenje osmanske imperije i stvaranje mlade srpske kneževine.

Lik Hadži Trifuna tumači iskusni Dragan Bjelogrlić, dok su uloge sinova Mite i Jovče pripale mladim glumcima u usponu Marku Grabežu i Nedimu Neziroviću. Prvog dana snimanja Grabežove partnerke su bile Nela Mihajlović - Kata i Teodora Dragićević - Stojna - navode iz Filmskog centra Srbije.

Snimanje filma Nečista krva Marko Grabež i Nela Mihajlović u "Hadžijinom zvonu"; foto: Filip Andrejević, This and That Productions Kada je reč o seriji, prvu verziju scenarija je pre 4 decenije napisao Vojislav Nanović, a književni opus Bore Stankovića povezao je u porodičnu sagu koja obuhvata period od 40 godina.

Milena Marković je adaptirala prve tri epizode u scenario za film, dok su na preostalim epizodama radili mladi scenaristi Dejan Prcić i Katarina Mitrović. Prvih pet epizoda režira Milutin Petrović, a njegovi ključni saradnici su direktor fotografije Erol Zubčević i montažer Petar Jakonić. Drugih pet epizoda režira Goran Stanković, a sanjim će sarađivati direktor fotografije Aleksandar Karaulić i montažer Uroš Maksimović - navodi se u saopštenju.

Za oživljavanje starog Vranja kroz izgradnju replike zaslužni su scenograf Milenko Mile Jeremić sa svojim timom, a na kostimima je radila Marina Medenica. U autorskoj ekipi projekta su i maskerka Dušica Vuksanović i kompozitor Aleksa Ranđelović.

Direktor filma i serije je Ivan Krstović, urednik Saša Radojević, a iza projekta stoji produkcijska kuća This and That Productions i RTS, uz podršku Filmskog centra i Media programa .

Planirano je, kako se navodi, da snimanje traje 84 dana.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    15:33 // 13. 8. 2020.

    Samo se nadam da će jezik biti autentičan, naš južnjački, da neće vranjanci Borinog doba da govore čisto beogradski... Inače će i serija i film biti promašaj što se tiče jezika kao i Nemanjići.

  • Za šaku dinara

    14:06 // 13. 8. 2020.

    Seriju vade Grabež i Prcić.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: