Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:52, 13. 11. 2020.

| Kultura

Počeo leskovački festival "FAPOR", prvi put onlajn

Autor:T. T.Izvor:Južne vesti
Pozoriste Ilustracija FOTO ALEKSANDAR KOSTIC
Festival amaterske pozorišne režije ove godine preko interneta; foto: A. Kostić

Ovogodišnji 8. Festival amaterske pozorišne režije zbog epidemiološke situacije gledaoci će moći da prate preko interneta. Ansambli će se i ove godine boriti za nagrade, a publika će do 16. novembra moći da pogleda 6 predstava.

"FAPOR" je otvorila predstava Sanje Petrov Čujem vrati se čujem ostani, a bavi se slobodno i bez mistifikacija temom emigracija.

Predstava bez dlake na jeziku vraća u prošlost, projektuje budućnost, pa nekad ozbiljno, nekad kroz (crni) humor ogoljava naše društvo i, uprkos svemu, šalje jasnu poruku da li u Srbiji treba ostati - navodi se u opisu predstave.

Danas će na programu biti Šta je to u ljudskom biću, što ga tera prema piću u režiji Daniela Ivanovića, a predstavlja kolaž ispovesti štićenika Doma za alkoholičare "Stevan Čarkić Beli". Istog dana publika će moći da pogleda i predstavu Ona i on Sanje Veljković.

U vremenu koje je "iskočilo iz zgloba" izazovi odrastanja inspiracija su mladima okupljenim u predstavi, da u veoma jednostavnom i doslednom scenskom postupku ispričaju surovu priču koja nas se tiče, a pred kojom, čini se, nemamo prave odgovore – opis je predstave.

Predstava Umorni, autora Nebojše Romčevića biće prikazana u subotu 14.novembra, a govori o ljudima koji su usamljeni, neduhoviti, pokvareni, netalentovani, nezadovoljni sobom i svime što se dešava oko njih. Istog dana o pozorištu će govoriti izvršni producent Beogradskog dramskog pozorišta Srđan Obrenović.

Dan kasnije, 15. novembra na programu će biti retrospektiva "Fapor 2019" , kao i tragikomična priča o tri najbolja druga iz detinjstva Ne igraj na Engleze po tekstu Vladimira Đurđevića.

I ovogodišnji festival prate radionice, pa će gledaoci moći na kraju festivala u ponedeljak, 16. novembra da pogledaju snimak "Produkcija u pozoristu" , a tada će biti prikazana i predstava Bliži nebu, ujedno će biti proglašen i pobednik festivala.

Predstave će ocenjivati tročlani žiri - glumica Milica Milša i glumci Ivan Zarić i Miki Damjanović, selektor festivala je Miodrag Dinulović.

"FAPOR" organizuje Leskovački kulturni centar, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Festival i satnicu predstava možete pogledati na zvaničnom njihovom zvaničnom sajtu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: