Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:53, 17. 7. 2023.

| Kultura

Počeo niški Festival folklora, večeras etno koreodrama o Gračanici [foto]

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Festival folklora Niš 2023, slika 2; foto: Jelena Mišić
Počeo je 16. Festival folklora u Nišu; foto: Jelena Mišić

Defileom folklornih ansambala iz Srbije i sveta u centru Niša počeo je niški Međunarodni studentski festival folklora. Zaigrali su potom svoje tradicionalne igre učesnici iz Češke, Čilea, Grčke, Nemačke, Turske, Kolumbije i Srbije na Letnjoj pozornici, a iz Studentskog kulturnog centra su za večeras od 21 sat najavili koncert profesionalnog Ansambla “Venac” sa Kosova i Metohije, koji će izvesti etno koreodramu koju su specijalno napravili povodom obeležavanja 700 godina manastira Gračanice.

Festival folklora Niš 2023, slika 1; foto: Jelena Mišić Počeo je 16. Festival folklora u Nišu; foto: Jelena Mišić Ovo je 16. godina da se u Nišu održava Festival folklora, kada prvo na centralnim gradskim ulicama prodefiluju igrači u svojim tradicionalnim nošnjama, neki i zaigraju svoj ples, a potom korake svojih zemalja prikažu i publici na Letnjoj pozornici.

Kako je to sinoć izgledalo možete videti u foto-galeriji Jelene Mišić. Festival folklora Niš 2023, slika 12; foto: Jelena Mišić Počeo je 16. Festival folklora u Nišu; foto: Jelena Mišić

Festival traje do četvrtka, 20. jula, a ono što posetioci u Nišu večeras mogu da očekuju, kako su najavili iz SKC-a, je nešto relativno novo u Srbiji, što do sada nije mnogo gradova imalo prilike da vidi - etno koreodramu ansambla sa Kosova i Metohije napravljenu povodom 700 godina manastira Gračanice.

Niš nije jedini grad u kome se festival održava, jer su organizatori najavili nastupe i u Vladičinom Hanu, Beloj Palanci i Sokobanji. Festival folklora Niš 2023, slika 4; foto: Jelena Mišić Počeo je 16. Festival folklora u Nišu; foto: Jelena Mišić

Sa gradovima u okruženju Niša ćemo u ponedeljak, utorak i sredu organizovati po 3 koncerta svake večeri, gde će ovi ansambli gostovati, a neki plan je da svakom gradu predstavimo po 3 različita ansambla dnevno. Praktično u okviru našeg festivala za 5 dana trajanja biće organizovano 12 koncerata, koji će počinjati u 20:30 svake večeri - rekli su organizatori.

Kompletan program ovogodišnjeg Međunarodnog studentskog festivala folklora možete videti ovde.

Festival folklora Niš 2023, slika 7; foto: Jelena Mišić Počeo je 16. Festival folklora u Nišu; foto: Jelena Mišić

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • HERRERA

    21:24 // 25. 7. 2023.

    Sve pohvale !

  • Гага

    09:53 // 19. 7. 2023.

    Дивно освежење у овим, врелим,летњим данима и вечерима...за грађане Ниша и све госте нашег града...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: