Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:25, 26. 11. 2022.

| Kultura

Početak Sajma knjiga obeleželi naslovi popularne psihologije, istorije ali i stripovi

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
DSC_2274
Počeo je Sajam, počeo je Sajam; Foto: Jelena Mišić

Crveni tepih, štandovi i miris sveže štampanih knjiga, prema rečima Nišlija, mnogo je falio prethodne 3 godine. Ulazi u halu Čair otvoreni su od 10 sati kada su i prvi posetioci stigli i od štanda do štanda tražili knjige svojih omiljenih pisaca, ne krijući oduševljenje da se Sajam knjiga vratio u Niš.

Ovogodišnji niški Sajam već od samog početka opravdava slogan “Čitanje je zlato” jer su se na svakom štandu pravili redovi potencijalnih kupaca. Prema rečima Nišlija, najviše ih interesuju knjige iz oblasti istorije, popularne psihologije, ali i stripovi. Posetioci dolaze sa svih strana juga Srbije i nadaju se da će tokom svih dana trajanja Sajma, biti prepuno ljubitelja pisane reči.(slika2)

Obožavam Sajam knjiga i oduševljana sam što imam priliku da dođem i na niški. Tražim uglavnom knjige iz arheologije i kriminalistike. S obzirom da sam iz Vlasotinca nisam sigurna da ću doći još koji put ove godine na Sajam, ali se nadam da će biti mnogo ljudi jer Sajam knjiga to zaslužuje - rekla je Milica Stanković.

DSC_2282 Počeo je Sajam, počeo je Sajam; Foto: Jelena MišićSlika koja se mogla videti na otvaranju jesu roditelji koji su svoju decu doveli da im, kako kažu, od malena usade ljubav prema čitanju. Benefit koji dodaju jesu cene, koje su ove godine mnogo povoljnije.

Mi smo zbog ćerkice hteli da dođemo ranije kada nema mnogo ljudi. Dobro je što uošte postoji nešto ovako u gradu da bi klinci mogli da vide nešto o knjigama, stripovima i da po pristupačnijim cenama i nabave. Gledamo stripove za mene, za ćerkicu neke knjige i neku ozbiljniju literature za sve nas u kući. Pokrivamo ceo Sajam, sve nas zanima - dodao je Ivan Belojica.


Šta Nišlije čitaju?

Jedan od najposećenijih mesta na Sajmu je štand niškog Južnog Darkvuda na kome su prema rečima Zlatibora Stankovića, vlasnika striparnice, veoma popularne japanske Mange, trend za kojim se u Srbiji kasni 20 godina. Interesovanje je najveće kod mlađe publike, ali se interesuju i stariji jer ima mnogo ozbiljnih žanrova. Pored stripova naslovi popularne psihologije i istorije takođe su veoma traženi. Nišlijka Sanja Anđelković pronašla je knjigu Marka Aurelija “Samom sebi” za koju je rekla je joj je veoma interesantna, jer je u pitanju njegov dnevnik u kome rimski car “ogulje” sebe i pruža uvid u njegova intimna razmišljanja. DSC_2285 Počeo je Sajam, počeo je Sajam; Foto: Jelena Mišić

Popularna psihologija poslednjih godina puni police knjižara i zavređuje veliku pažnju čitalaca, te će i na ovogodišnjem Sajmu biti popriličan broj takvih naslova, zbog kojih je još jedan Nišlija došao u halu Čair.

Ljubitelj sam psihologije i filozofije, s druge strane više horora nego fantastike, koju ne čitam mnogo. Ako ste ljubitelj horora preporučujem izdanja Orfelina, a nećete pogrešiti i ako se odlučite za bilo koju knjigu Psihopolisa - naveo je Siniša Pejčinović

Najmlađim Nišlijama je veoma prilagođem Sajam, jer je mnogo štandova posvećeno upravo dečijim knjigama. Roditeljima i deci, posebno je bio interesantan štand posvećen knjigama za pisanim na engleskom jeziku. DSC_2301 Počeo je Sajam, počeo je Sajam; Foto: Jelena Mišić

Zainteresovanost za knjige na engleskom jeziku je zaista velika, od dečijih knjiga pa do ozbiljnih klasika. Imamo i veliki izbor knjiga za učenje jezika, veliki izbor gramatika i rečnika, a cenama se trudimo da budemo svima dostupni - rekla je Milanka Jekić, The English Book iz Beograda.


Najveća pažnja usmerena ipak ka najpoznatijim izdavačima

Tradicionalno najveće interesovanje niških čitalaca bilo je upereno ka štandu Lagune, a Siniša Bošković koji predstavlja u Nišu ovu izdavčku kuću rekao je daočekuje veliku posećenost tokom vikenda, a onda ponovnu od četvrtka. DSC_2314 Počeo je Sajam, počeo je Sajam; Foto: Jelena Mišić

Na svakom Sajmu se neki naslovi izdvoje više od drugih, za sada bih izdvojio Bakmana i njegovu knjigu “Pobednici” i verujem da će dobro proći knjiga Ivana Ivačković o Đorđu Balaševiću i naravno standardni Lagunini pisci - dodao je.

Otvaranje 57. Sajma knjiga, pokazalo je da je niška publika željna dobre knjige, a takođe i većina izdavača nije krila zadovoljstvo što su se posle 3 godine vratili u Niš kako bi prezentovali svoje popularne, ali i nove pisce. Takođe, na Sajmu se nalazi i štand Nurdora, gde će Nišlije kupovinom neke sitnice direktno učestvovati u hamanitarnoj akciji, jer svaki zarađani dinar sa niškog Sajma knjiga ide za lečenje deci.

Ovogodišnji Sajam knjiga u Nišu otvoren je posle tri godine pauze izazvane globalnom situacijom sa Kovidom i trajaće od subote 26. novembra do 4. decembra kada će svi zainteresovani moći da po ceni od 150 dinara da prisustvuju Sajmu.

DSC_2325 Počeo je Sajam, počeo je Sajam; Foto: Jelena Mišić

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Adolf Kićo Labinac

    08:11 // 28. 11. 2022.

    U vezi pomenute knjige. Hiteler i Gebels su osnovci za današnje sledbenike. Na vašaru , poseta, nikad manja - otvaranje i nedelja. Inače, knjige k leže i gledaju u šetače koji, jedino, šetaju. Lično, nisam gubio vreme: naručio sam deset kubika. 5 tvrdi povez, 3 sa klapnama i dva k., obične korice. Hrastovini i bagremovini cena je otišla sačuvaj Bože. Kupujem jedino knjige autora iz NATO zemalja

  • Dex

    21:55 // 26. 11. 2022.

    Na sajmu se na dva štanda prodaje i knjiga Mein Kampf Adolfa Hitlera.
    Dok data knjiga zaista nije zabranjena, meni je ipak njeno pojavljivanje na sajmu, a nije prvi put, prosto neverovatno.

    • Prosvetar

      09:10 // 27. 11. 2022.

      Jedno podsećanje, nacisti su ti koji si palili knjige i zabranjivali ih, svaka zabrana daje knjizi veću moć nego što ona zaslužuje. Sloboda govora je jedini način da se isprave pogrešna uverenja.

    • Adi

      10:30 // 27. 11. 2022.

      Odakle ti to da je zabranjena?

    • Borac za istinu

      14:27 // 27. 11. 2022.

      Čega ima lošeg u tome da čovek pročita šta je pisao najveći zlikovac svih vremena i uđe u um takvog, te nauči da prepozna sledeće slične?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: