Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:35, 10. 11. 2016.

| Kultura

Počinje 12. “Slobodna zona”

Autor:J. ĆosinIzvor:Južne vesti
Slobodna zona
Nagrađivana priča iz Koreje u filmu "Lovers and the despot"

Na ovogodišnjem festivalu angažovanog filma “Slobodna Zona”, koji počinje večeras u 20 sati u niškom bioskopu “Vilin grad”, biće prikazano 16 dokumentarnih i igranih ostvarenja iz celog sveta. Festival će otvoriti čileanski film o čuvenom pesniku i Nobelovcu “Neruda”.

Ovogodišnju "Slobodnu zonu" predstaviće filmovi koji govore o problemima društva u doba globalizacije, poput rata u Siriji pa će publika tako imati prilike da vidi film "Ukleti" rediteljke Live Jajzi o ljudima zarobljenim u ruševinama sirijskih gradova. Kao berlinski pobednik, pažnju zaslužuje i film reditelja Đan Franka Rosija "Požar na moru", koji govori o migrantima, ali i mnogi drugi o kojima se možete detaljnije raspitati ovde.

Filmovi u okviru Festival koji će trajati do 16. novembra, će se prikazivati u “Vilinom gradu” svake večeri od 20 sati kao i u Niškom kulturnom centru i to u dva termina - od 19 i 21 sat.

Na repertoaru “Vilinog grada” su, osim "Nerude", i filmovi “Jo Jo Ma: muzika stranaca”, “Sing street” i “Patrijarh”.

Film čileanskog reditelja Pabla Laraine, koji će otvoriti “Slobodnu zonu”, premijerno je prikazan na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu. Antibiografsko delo, kako ga reditelj opisuje, smešteno je u 1948. godinu u kojoj senator Neruda, zbog javnog i oštrog protivljenja tadašnjem predsedniku Gabrijelu Gonzalesu Videli, po prvi put postaje zvanični državni neprijatelj.

Priču o renomiranoj međunarodnoj muzičkoj kući koju je osnovao legendarni violončelista Jo Jo Ma, glavni junak istoimenog filma, Nišlije će moći da pogledaju drugog dana festivala, odnosno 11. novembra.

Ovaj dokumentarni film prati grupu različitih instrumentalista, vokalista, kompozitora, aranžera, vizuelnih umetnika i pripovedača koji istražuju moć muzike kako bi sačuvali tradiciju, doprineli kulturnom razvoju i probudili nadu - navodi se u sinopsisu.

U subotu 12. novembra na repertoaru je film “Sing street” čija je radnja smeštena u Dablin u vreme 80-ih kroz perspektivu četrnaestogodišnjeg dečaka Konora koji pokušava da se distancira od napetog roditeljskog odnosa i njihovih novčanih problema, istovremeno pokušavajući da se prilagodi novoj prigradskoj školi, u kojoj su deca surova, a profesori još gori.

Inspirisan ljubavlju prema muzici, Sing Street, kako navode u saopštenju, prikazuje svet u kome muzika “ima moć da nas odvede daleko od meteža svakodnevice i preobrazi u nešto veće”.

Četvrto ostvarenje koje će u sklopu Festivala biti prikazano u nedelju 13. novembra je film “Patrijarh” autora Jahoča Kitova. Duboka i potresna priča o seoskom porodičnom životu u prelepom i udaljenom uglu planete, smeštena u istočnu obalu Novog Zelanda šezdesetih godina.

Dve porodice koje se bave šišanjem ovaca – porodice Mahan i Poatas – zakleti su neprijatelji i poslovni konkurenti. Četrnaestogodišnji Simeon Mahana, najmlađi sin, traži saveznike protiv svog dede, koji je tradicionalnih shvatanja. Kako Simeon razotkriva istinu iza dugogodišnje porodične krvne osvete, rizikuje jedinstvo čitavog usko prepletenog društva- navodi se u sinopsisu.

Cena ulaznice za projekciju dokumentarca “Neruda” je 150 dinara, a za ostala tri filma u “Vilinom Gradu” koštaće 250. Cena ulaznice za projekcije u NKC-u je 150 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: