Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:45, 5. 8. 2022.

| Kultura

Počinje “Nišvil” - večeras svirke, džez teatar i dokumentarac uz razgovor sa Mirjanom Karanović

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Nišvil
Otvaranje u 19 sati; foto: V. K.

Do glavnog muzičkog programa Nišvila ostalo je još šest dana, a večeras u 19 sati festival zvanično počinje, izložbom “Izazov - scena - kadar” u Oficirskom domu. Organizatori najavljuju i projekciju dokumentarnog filma Sve(t) na leđima žene, na istom mestu, zatim muzičke nastupe ispred Nišvil džez muzeja, kao i dve predstave.

Nišvil pres Organizatori najavljuju šarenolik program; foto: T. R.Nakon otvaranja izložbe autorke Lidije Antonović, i samim tim otvaranja festivala, u Oficirskom domu će u 19:30 početi projekcija dokumentarnog filma o seksizmu, uz razgovor sa glumicom Mirjanom Karanović. Reč je o ostvarenju Sve(t) na leđima žene.

U 20:30 počinje pozorišni program, pošto će umetnici teatra Mimart odigrati komad Vatralj. Sa performansom te predstave počeće ispred Nišvil džez muzeja, zatim će preko mosta doći do Amfiteatra na Nišavi.

Direktorka Mimart-a Nela Antonović kaže da publiku očekuje nešto sasvim drugačije od onoga na šta je navikla.

Odabrali smo temu, naravno u dogovoru sa umetničkom direktorkom festivala Majom Mitić, da to bude ekologija, i to ekologija duha, kulture i planete Zemlje, koja je definitivno nešto kao alarm koji treba uključiti. Zato smo krenuli od vazduha, vode i zemlje, a završićemo sa predstavom o vatri - navodi ona. Nišvil Slogan festivala "Još ovaj put"; foto: T. R.

Nakon toga, glumci Contra teatra izvešće predstavu Refleksija na Amfiteatru, od 22 sata. Umetnička direktorka Nišvila Maja Mitić teatarski deo ove godine opisuje kao “visoko kvalitetne predstave na niski pogon”.

Pogledajte kako je žena iz Niša, Jelena Živković, uradila dizajn za ovu godinu. Imam preko 50 mejlova i komentara iz inostranstva, pitaju me ko je ta žena. Biser Niša, jedna fantastična dizajnerka, koja živi ovde, na lokalu, ali pripada svetskoj umetničkoj sceni - priča Mitić.

Nišvil letak Mitić kaže da je niška dizajnerka koja je radila dizajn svetski prepoznata; foto: T. R.Direktor festivala Ivan Blagojević ističe da je ove godine kvalitet za nijansu slabiji, ali da je interesovanje veliko. Nada se da će posetioci biti zadovoljni atmosferom, šarenolikošću bendova i jedinstvenošću Nišvila.

Informacija je da po hotelima više nema mesta i da naš studentski dom počinje da se puni kao alternacija za džez letovanje koje smo ponudili za 119 evra - navodi Blagojević.

Podsetimo, glavni program ovogodišnjeg Nišvila trajaće od 11. do 14. avgusta, a nastupiće 850 muzičara na 15 scena. Slogan je “Još ovaj put”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Старо куче

    08:44 // 6. 8. 2022.

    А "дизајн" је ово изнад њихових глава?
    Бесмислица, која неодољиво подсећа на неуспеле покушаје уласка у свет стрипа од пре 40 год.

  • Tajanstveni Alan

    17:50 // 5. 8. 2022.

    Nek je sa srecom !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: