Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:06, 31. 7. 2022.

| Kultura

Počinje Festival "Strings" u Leskovcu, zatvara ga Amira Medunjanin

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Muzika - LE
"Strings" ove godine od 31. jula do 6. avgusta; foto: M. M.

U Leskovcu će od 31. jula do 6. avgusta po 10. put biti održan Međunarodni festival i letnja akademija muzike “Strings”, a ljubitelji klasične muzike imaće priliku da uživaju u velikom broju koncerata i izložbi fotografija. Jubilarno izdanje festivala koncertom sevdalinki u Narodnom pozorištu zatvoriće Amira Medunjanin.

Svečanom otvaranju zakazanom za 31. jul od 20 sati prethodiće otvaranje izložbe fotografija ”Muzika duše”, Leskovčanina Dejana Veljkovića. Publika će nakon otvaranja premijerno moći da čuje kompoziciju ”Mozaik” mladog kompozitora Igora Andrića, uz pratnju gudačkog kvarteta.

”Strings” će, po rečima urednika festivala Saše Stevanovića, obeležiti veliki koncert ”10 godina - Strings festivala” 5. avgusta, na kome će svirati solisti iz zemlje i inostranstva koji su kao mladi muzičari upravo svoje prve nastupe imali na festivalu koji je prvi put održan 2013. godine. Strings program Program festivala; skrinšot

Ovo je festival umetničke muzike u svakom pogledu, akcent jeste na klasičnoj, ali negujemo i prikazujemo i drugu vrstu muzike koja sama po sebi ima prefiks umetnički u sebi. Veliki broj izvođača je u proteklih 10 godina svirao na ”Stringsu” i ono što će, osim otvaranja i zatvaranja festivala sigurno obeležiti ovogodišnji ”Strings” jesu muzičari koji su kao mladi svirali ovde, a sada se vraćaju zajedno da sa svojim profesorima zaokružimo jednu deceniju postojanja - rekao je Stevanović.

Urednik festivala pozvao je sve Leskovčane da dođu u Narodno pozorište 6. avgusta, poslednjeg dana festivala, kada će moći da čuju koncert “Duo Nerses”, a onda i uživaju u nastupu bosansko-hercegovačke pevačice Amire Medunjanin.

Posebno bih istakao ”Duo Nerses” jer ćemo imati priliku da čujemo muzičara iz Jermenije Nerses Ohanjana, koji je jedan o retkih u svetu koji, dok svira flautu, i bitboksuje. Uz njega će na harmonici svirati naš Miroslav Nisić i onda završetak koncertom za koji vlada veliko interesovanje pošto ćemo moći da uživamo u sevdalinkama Amire Medunjanin. Poslednje veče biće organizovano u Narodnom pozorištu, upravo zbog velikog interesovanja publike - rekao je Stevanović.

Tokom festivala biće otvorena i izložba fotografija ”YU grupa” autora Wood-a, gde će biti prikazene fotografije sa brojnih koncerata jedne od najpoznatijih rok grupa.

Osim Leskovačkog kulturnog centra, koji je organizator festivala, ”Strings” su pomogli i Ministarstvo kulture, koje je izdvojilo milion dinara, kao i Grad Leskovac.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: