Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:00, 5. 9. 2022.

| Kultura

Počinje “Teatar na raskršću”, Niš od večeras balkanska prestonica drame i pozorišta

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
teatar na raskršću
Šest takmičarskih i četiri revijalne predstave; foto: T. R.

Treći Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora “Teatar na raskršu” počinje večeras u 19:30 u niškom Narodnom pozorištu i trajaće do 12. septembra. Na repertoaru je deset predstava iz šest zemalja, a program otvara revijalna predstava Oslobođenje Skoplja.

Komad Oslobođenje Skoplja Dušana Jovanovića rađen je u koprodukciji niškog i leskovačkog pozorišta, u režiji Gorčina Stojanovića.

Pre izvođenja, festival će svečano otvoriti direktor Narodnog pozorišta u Nišu Spasoje Ž. Milovanović, gradonačelnica Dragana Sotirovski i Radovan Jokić iz Ministarstva kulture i informisanja.

Narednih večeri biće odigrano još devet predstava iz Srbije, Hrvatske, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Rumunije i Turske, a organizatori najavljuju i brojne promocije knjiga, monografija i časopisa, kao i tribine i okrugle stolove.

Takmičarske predstave odabrao je selektor Vlatko Ilić, a takmičarski deo programa počinje u utorak, 6. septembra, komadom Hrvatski put ka sreći.

Reč je o autorskom projektu reditelja Bobe Jelčića iz Satiričkog kazališta “Kerempuh” u Zagrebu, nakon kojeg će, 7. septembra, biti izvedena predstava Gospođica Julija, koju je napisao Avgust Strindberg, a režirao Haris Pašović iz beogradskog "Madlenianum-a".

Po tekstu Elfride Jelinek i režiji Sabine Mitreker rađena je predstava Rechnitz - anđeo uništenja. Njome će se 8. septembra predstaviti Sarajevski ratni teatar SARTS i Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru.

Za 9. septembar u planu je izvođenje komada Orač i smrt, koji je napisao Johanes fon Tepl, a režirao Silviu Purkarete iz Narodnog pozorišta u rumunskom Jašiju.

My name is Goran Stefanovski - predstava je reditelja Branislava Mićunovića i NU Dramskog teatra u Skoplju, koja će biti odigrana pretposlednje takmičarske večeri.

Takmičarski deo 11. septembra zatvara autorski komad Andraša Urbana Vitezovi lake male, koji izvode glumci pozorišta "Deže Kostolanji" iz Subotice.

Po završetku svake predstave u gornjem foajeu će biti organizovan okrugli sto kritike, koji je otvoren za sve posetioce.

U okviru pratećeg programa, 7. septembra, od 18 sati, u Pozorištu lutaka, biće izvedena i turska predstava Probudila sam se bez glasa po tekstu Ejmi Nustbaken, za koju režiju potpisuju Tamer Levent i Bu Japim.

Žena iz Porto Pima je još jedan komad koji je deo pratećeg programa. Biće odigran 8. septembra od 22 sata u kafeu Pandora. Rađen je po tekstu Antonija Tabukija, a u režiji Miloša Latinovića. Za produkciju su zaduženi "Upalimo reflektore" i "Fort Forno".

Poslednje večeri festivala biće svečano dodeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, nagrade za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, specijalna nagrada, nagrada okruglog stola kritike i nagrada novinarskog žirija.

Nakon toga, u čast nagrađenih biće izvedena predstava Beogradskog dramskog pozorišta i "BeoArt-a" U raljama života, po romanu Dubravke Uglješić i u režiji Andreja Nosova.

Inače, komplet karata za glavni program košta 3.200 dinara, dok je cena pojedinačne ulaznice 700 dinara. Na dan izvođenja karta će koštati 900 dinara.

Cena karte za predstavu Probudila sam se bez glasa iznosi 200 dinara, dok je za monodramu, Žena iz Porto Pima ulaz besplatan, a karte se mogu preuzeti na blagajni pozorišta. Broj mesta za ovu monodramu je ograničen - navode iz Narodnog pozorišta.

Podsetimo, treći "Teatar na raskršću" trebalo je da bude održan u martu, ali je odložen zbog neizvesne epidemiološke situacije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Срба

    05:37 // 6. 9. 2022.

    Парада шунда, кича и медиокритетних представа. Трећина представа отказана, за трећину нема карата, остало- није вредно трошења времена.

    • Tajanstveni Alan

      16:49 // 6. 9. 2022.

      Mozda si prestrog, no poenta je da se pozoriste i grad pohvale ,kako su u trendu i da prate pozorisne tendencije a sve pod okriljem sns ! Sto rece ,jedan od komentatora ,skoro, nisu nasli za shodno, da ociste, obrisu prasinu i usisaju salu i zgradu,pociste ispred oba ulaza ! Vazno da su zastave okacili !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: