Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:00, 29. 8. 2023.

| Kultura

Počinje likovna kolonija "Sićevo 2023" nadomak Niša

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
Likovna kolonija Sićevo
Počinje još jedna Likovna kolonija Sićevo; foto: GSLU

Likovna kolonija Sićevo nastavlja tradiciju prve Jugoslovenske umetničke kolonije čiji je osnivač poznata srpska slikarka Nadežda Petrović, a ona će ove godine biti otvorena u petak, 1. septembra u 19:30 u zgradi Likovne kolonije u selu Sićevo.

Kao najstarija kolonija na Balkanu održana je prvi put 1905. godine. Od 1964. kada je obnovljen njen rad, održava se u kontinuitetu svake godine. Zahvaljujući ovoj manifestaciji formirana je zbirka umetničkih dela koja je po svojim istorijskim, umetničkim i estetskim karakteristikama najvrednija zbirka naše umetnosti druge polovine veka na području uže Srbije, navode organizatori.

Kolonija se održava svake godine u periodu od 1. do 10. septembra u selu Sićevu, udaljenom 20 kilometara od Niša.

Pored boravka i rada umetnika, program rada o kome odlučuje Savet manifestacije tradicionalno sadrži i detaljnije upoznavanje učesnika sa kulturno-istorijskim nasleđem ovog kraja. Učesnici su u prilici da tokom desetodnevnog boravka obiđu Sićevačku klisuru, manastire u okolini i kulturno-istorijske spomenike našeg grada: Tvrđavu, Medijanu i Ćele-kulu - navode iz organizacije.

Likovna kolonija Sićevo Očekuju se umetnici širom sveta; foto GSLUUmetnička dela nastala tokom manifestacije biće izložena u Paviljonu u Tvrđavi tokom novembra, a zbirka likovne kolonije Sićevo se svake godine obogaćuje novim radovima koji se ostavljaju na čuvanje, muzeološku obradu, zaštitu i stručnu prezentaciju u realizaciji Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu.

Ovogodišnji česnici Likovne kolonije Sićevo 2023 su Vesna Knežević, Radomir Knežević, Danijela Mršulja Vasić, Milenko Vasić (Beograd), Miroljub Filipović (Trstenik), Demon Kovarski (Australija), Hjun Ju Kim (Južna Koreja) i Milan Vidojković (Niš).

Realizaciju ovogodišnje manifestacije podržali su Grad Niš i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Кад се Сетим

    08:12 // 30. 8. 2023.

    Кад се сетим како беше
    ал године пролетеше.
    Кажу,дани грожђа и мерака
    а у ствари - лоша жвака.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: