Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:08, 16. 5. 2018.

| Kultura

Počinje Međunarodna foto-kolonija u Nišu i Sićevu

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
sićevačka klisura
Sićevačka klisura biće jedna od lokacija na kojoj će fotografi potražiti inspiraciju; foto: JV/M. Jovanović

Desetak fotografa iz Srbije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Ukrajine i Bugarske stvaraće narednih dana na centralnim niškim ulicama, kao i u klisuri sela Sićevo, na međunarodnoj foto-koloniji koja počinje večeras. Organizatori su pripremili i filmsko veče "Omaž Ivi Hadži Zdravkoviću Sosi”, koje će biti održano u četvrtak 17. maja u Regionalnom centru u Nišu, od 18 sati.

Foto-kolonija otvara se večeras izložbom fotografija Olivere Radmanović, najavljuju organizatori, a biće postavljena u galeriji Niškog kulturnog centra, od 20 sati.

Tokom sutrašnjeg dana je planiran fotografski rad učesnika kolonije, a oni će inspiraciju potražiti u širem okruženju Niša. U 18 sati će u Regionalnom centru biti održano filmsko veče posvećeno Ivanu Hadži Zdravkoviću Sosi.

Govori Dejan Dabić, urednik Filmskog programa NKC-a. Pored projekcije kratkih filmova i odlomka iz filma Vatra i ništa Ivana Hadži Zdravkovića, u programu će učestvovati i Sosini prijatelji i saradnici - najavljuju organizatori.

U petak 18. maja će fotografi tokom dana raditi na centralnim niškim ulicama. Potom će od 20 sati, takođe u Regionalnom centru, biti održana radionica „Pinhole fotografije”. Vodiće je, kako kažu, kandidat majstor fotografije Foto-saveza Srbije Lazar Leković, koji je autor više samostalnih izložbi pinhole fotografije.

Poslednjeg dana međunarodne kolonije, u subotu 19. maja, fotografi će posetiti klisuru i selo Sićevo i tamo će stvarati.

Ove godine su učesnici kolonije Lazar Leković (Beograd), Gordana Hajinović (Beograd), Siniša Skenderija (Banja Luka), Aleksandra Leković (Beograd), Zoran Stojiljković (Bor), Marija Milovanović Maksimović (Beograd), Imrana Kapetanović (Sarajevo), Bogdan Stoiko (Ternopol/Ukrajina), Gordana Skenderija (Vitez/BiH), George Alekian (Sofija/Bugarska), Olivera Radmanović (Beograd).


Fotografije sa kolonije biće izložene širom Srbije i u inostranstvu

Foto-kolonija Niš/Sićevo se ove godine održava 9. put, a organizatori podsećaju da ona okuplja vrhunske umetnike fotografije, odnosno nosioce majstorskih zvanja.

Svake godine oni imaju priliku da fotografišu živopisne pejzaže, ruralne i urbane predele Niša i okoline, da obogate svoj umetnički opus i doprinesu razvoju fotografije.

Fotografije sa Kolonije biće prezentovane na izložbama u mnogim mestima Srbije i Crne Gore, kao i u inostranstvu, kako u zemljama iz kojih dolaze autori tako i u zemljama u kojima će samostalno izlagati i učestvovati na grupnim izložbama. Ogroman značaj manifestacije ogleda se u promociji prirodnih lepota i turističkih atrakcija ovog dela Srbije u Evropi i svetu - ističu organizatori.

Sa učesnicima se potpisuje ugovor kojim organizatorima, Foto-klubu FON i Niškom kulturnom centru, daju pravo da slobodno koriste radove koji su nastali na Koloniji, što kasnije može da se iskoristi za različite vrste promocije grada i zemlje u svetu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: