Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:27, 11. 3. 2019.

| Kultura

Počinje niški pozorišni festival "Teatar na raskršću"

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
Narodno pozorište
Prvi pozorišni festival u Nišu; foto: arhiva JV

Na 132. rođendan niškog Narodnog pozorišta, 11. marta, premijerom predstave Putujuće pozorište Šopalović i zvanično počinje prvi niški pozorišni festival "Teatar na raskršću" koji će trajati do 19. marta.

Takmičarski deo počinje u utorak 12. marta, a Putujuće pozorište Šopalović koje je režirala Tanja Mandić Rigonat, će nakon festivala biti redovno na repertoaru niškog teatra.

U konkurenciji za nagrade je 10 predstava sa Balkana. Glumci i reditelji u Niš dolaze iz drugih gradova Srbije, Hrvatske, Bosne i Hecegovine, Bugarske, Grčke, Severne Makedonije i Slovenije.

Svake večeri će se izvoditi po jedan komad, a planiran je i bogat prateći program koji počinje već danas u podne, u foajeu Pozorišta promocijom monografije "Misija dostojna poštovanja" - Narodno pozorište NIš 1988 - 2017, autora Slobodana Krstića.

Na taj način će se i simbolično obeležiti 132. rođendan niškog teatra koji je počeo sa radom još davne 1887. tada pod imenom "Sinđelić".

"Teatar na raskršću" svečano otvara prvakinja niškog Pozorišta u penziji Mima Vuković Kurić, koja je u predstavi Putujuće pozorište Šopalović igrala 1997. godine, kada je režiju potpisao čuveni Dejan Mijač.

Festivalski žiri će dodeliti nagrade za najbolju predstavu, režiju, 4 glumačke nagrade, kao i priznanja za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku i scenski pokret.

O nagradama će odlučivati glumica iz Zagreba Mia Begović, glumac, profesor i reditelj iz Prištine Enver Petrovci, ambasador Crne Gore u Srbiji, reditelj i čovek koji je dobro poznat niškoj publici Branislav Mićunović, upravnik "Klasik teatra" u Rumuniji Bogdan Kostea i glumica i profesorka Katarina Kocevska iz Makedonije.

Najavljeno je da će biti dodeljena i specijalna nagrada Festivala, ali i nagrada okruglog stola kritike i nagrada novinarskog žirija.

Program Festivala "Teatar na raskršću"

11. mart - Narodno pozorište Niš, Premijera Putujuće pozorište Šopalović, Tanja Mandić Rigonat

12. mart - Narodno pozorište Sombor, Autorski projekat Kokana Mladenovića, po motivima drame Radoslava Zlatana Dorića Kad bi Sombor bio Holivud, režija Kokan Mladenović

13. mart - "Međunarodni teatarski festival - Scena MESS" Sarajevo, po motivima Anarhije u Bavarskoj R. W. Fassbindera, We are born naked an the rest is…, režija Florian Fischer

13. mart - Kraljevsko pozorište "Zetski dom" Cetinje, Karl Marks/Dramaturg i adaptacija: Vedrana Božinović, Kapital, režija Andraš Urban

14. mart - Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu, Sofokle/Dramaturg i adaptacija: Ivan Penović i Ozren Prohić, Filoktet, režija Ozren Prohić

15. mart - Narodno pozorište u Beogradu, Dušan Kovačević Balkanski špijun, režija Tatjana Mandić Rigonat

16. mart - "Ivan Radoev" Drama and Puppet Theatre Pleven, Anton Pavlovič Čehov, Višnjik, režija Vasilij Senin

17. mart - Dramski teatar Skoplje, David Aldridž/Dramaturg: Saška Boškova, Festen, režija Zoja Buzalkovska

18. mart - Slovensko narodno gledališče Maribor, Ivor Martinović po filmskom scenariju Lukina Viskontija, Enrika Mediolija, Nikole Badaluka, Sumrak bogova, režija Dalibor Matanić

19. mart - U čast nagrađenih - Ars Moriendi Theatre Group Thessaloniki, Biljana Srbljanović, Sarajevo 1914 - Mali mi je ovaj grob, režija Tanos Nikas

Sve predstave počinju u 20 sati.

Biće organizovan čitav niz pratećih programa - okrugli sto kritike, tribina Teatar na raskršću, promocije knjiga i pozorišnih časopisa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • M

    23:59 // 11. 3. 2019.

    Po čemu je ambasador Crne Gore, Mićunović, dobro poznat niškoj publici ?
    Mogli ste od Mila da pozajmite i nekog jačeg pozorišnog čoveka za žiri, a ne njegovog režimskog reditelja.
    No dobro, lobiji moraju da ispoštuju obaveze.

  • Zahvalan građanin

    19:01 // 11. 3. 2019.

    Bravo, bravo, BRAVO za inicijatore i organizatore! OVO SU PRAVE VESTI za grad i o gradu Nišu i južnoj Srbiji. Samo oni koji su se bavili sličnim aktivnostima znaju koliko i kakvih sve teškoća treba savladati da takva planirana manifestacija uspe i opstane. Hajde mlade i stare DAME I GOSPODO južnosrbijanci, naše je samo da napunimo salu, svake večeri!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: