Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:05, 5. 10. 2022.

| Kultura

Počinje prvi pijanistički festival u Nišu

Autor:J. S.Izvor:Južne vesti
stefan pijanista
Nadaju se da će festival postati brend Niša; foto: arhiva Stefana Sretića

U delima klasične klavirske muzike moći će od 6. do 9. oktobra da uživaju posetioci "Hammer piano" festivala, za koji organizatori kažu da je prvi pijanistički festival u Nišu za koji se nadaju da će postati tradicionalan. Obećavaju raznovrstan program, najavljuju da će se publici predstaviti strani i domaći pijanisti, kao i da će organizovati i prateći program i master klas za studente. Ulaz je besplatan.

Tokom naredna 4 dana od 20 sati će se u Koncertno-izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti, koji se nalazi u Knjaževačkoj ulici, održati prvi festival posvećen klaviru u Nišu, a organizatori kažu da im je cilj osnivanje nove kulturne manifestacije u gradu.

Usled smanjene ponude kulturnog sadržaja, prvenstveno klasične muzike, došli smo na ideju kako da obogatimo ponudu umetničkog sadržaja na našoj muzičkoj sceni. Ideja o osnivanju festivala potekla je od dr um Stefana Sretića, pijaniste i asistenta na Fakultetu umetnosti u Nišu, koji je ujedno i umetnički direktor festivala - navode organizatori.

Dela tradicionalne klasične klavirske literature, kao i dela savremenog domaćeg autora čuće se na ovom festivalu, za koji se nadaju da će postati tradicionalna manifestacija i brend Niša.

Jedan od ciljeva je da se umetnička muzika približi našoj publici, da se podigne svest o tome koliko je klasična muzika važna za kako opšte obrazovanje, tako i za intelektualni razvoj, prvenstveno kod dece, a pogotovu u današnje vreme gde smo bombardovani kičem i šundom sa svih strana - ističu.

Pojašnjavaju da se naziv festivala "Hammer" odnosi na klavirski čekić, koji je vizuelno upečatljiv i karakterističan deo klavira, a simboliše spoj čvrstine, sile i elegancije.


Program "Hammer piano" festivala

Festival 6. oktobra od 20 sati otvara slavni italijanski pijanista, virtuoz Frančesko Libeta. Kažu da će se on publici predstaviti delima Vebera, Šopena, Lista i Betovena.

Široko poznat po svojoj lakoći sviranja najvirtuoznijih dela i to će biti njegov prvi nastup, ne samo u Nišu, već i u Srbiji i to upravo na našem festivalu, što nam čini ogromnu čast - dodaju organizatori.

Takođe najavljuju da će, kao deo pratećeg programa, pijanista Libeta održati narednog dana, u petak 7. oktobra jednodnevni master klas za studente klavira od 10 do 16 sati, takođe u Koncertno-izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti u Nišu, a prisustvo je slobodno za sve koji budu želeli da isprate seminar.

Kompozicije domaćeg autora, kompozitora Mirka Topalskog iz Novog Sada, u izvođenju niškog pijaniste Andrije Mamutovića, docenta na Fakultetu umetnosti u Nišu, publika će moći da čuje drugog festivalskog dana, u petak 7. oktobra.

Program čine kratke kompozicije, neo-baroknog stila. Ono što je zanimljivo, jeste da će publika moći da se upozna sa samim autorom, dakle, kompozitor će biti prisutan i obraćaće se publici i govoriti o svojim delima, svom stvaralaštvu, o izvorima inspiracije i o nekim zanimljivostima iz života velikih kompozitora - najavjuju.

Godišnjice velikih kompozitora biće tema treće večeri, u subotu 8. oktobra, kada će obeležiti 160 godina od rođenja Kloda Debisija i 150 godina od rođenja Aleksandra Skrjabina.

Program večeri sačinjen od dela ove dvojice kompozitora, izvešće naša pijanistkinja Sanja Bizjak, koja živi i radi u Francuskoj u Parizu. U pauzi između dva dela, biće prikazana projekcija kratkog dokumentarnog priloga u trajanju od desetak minuta u kome su o Debisiju i Skrjabinu govorili profesori Fakulteta umetnosti u Nišu, muzikolozi prof. Dr Sonja Cvetković i prof. Dr Nebojša Todorović, sa katedre za teorijske predmete, i dr umetnosti Ivan Novaković vanredni profesor katedre za klavir - kažu organizatori.

Na zatvaranju festivala, u nedelju 9. oktobra, dodeliće sertifikate studentima koji su pohađali master klas, a potom će publika moći da čuje našu slavnu pijanistkinju Ritu Kinku, koja je redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu sa Tajj gudačkim kvartetom.

Publika će imati prilike da čuje Bramsov klavirski kvintet u F-mollu i Šopenov klavirski koncert u E-mollu u aranžmanu za klavir i gudački kvartet - dodaju.

Oni koji žele da saznaju više o festivalu mogu da posete njihovu Instagram i Facebook stranicu ili sajt.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: