Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:33, 2. 12. 2019.

| Kultura

Počinju "Dani Nikolaja Timčenka" u Leskovcu

Autor:B. S.Izvor:Južne vesti
timčenkov kutak leskovac
Mnaifestacija će se održati od 5. do 7. decembra, a ulaz je slobodan, foto: B. Antić

Novine u oblasti esejistike, književne kritike i istorije knjževnosti biće predstavljene u Leskovcu u okviru “Dana Nikolaja Timčenka” koji će se održati od 5. do 7. decembra u Leskovačkom kulturnom centru.

Manifestacija će biti otvorena u četvrtak, 5. decembra u 18 sati, a prvog dana posetioci će moći da čuju zanimljivosti o Timčenku i knjizi Na strani čoveka. Zapisi o srpskoj prozi. O ovome će govoriti književni kritičari i profesori književnosti Natalija Ludoški, Dragan Radović i Vladimir Mičić.

Drugog dana od 18 sati posetioci će moći da se upoznaju sa radom Vukove zadužbine, dok se od 19:30 održava tribina o esejima i kritikama o srpskoj prozi 20. Veka.

Drugog dana će na tribini O istoriji, sećanjima i samoći. Eseji i kritike o srpskoj prozi XX veka govoriti Marko Nedić, Jovan Pejčić i Aleksandar Jovanović - kažu organizatori.

Poslednjeg dana, od 10 sati, predviđena je poseta Legatu Nikolaja Timčenka, kao i dodela nagrada za najbolje delo iz oblasti nauke o književnosti.

Ulaz na manifestaciju je slobodan.

“Dani Nikolaja Timčenka” kao i zadužbina osnovani su ubrzo nakon Timčenkove smrti, na inicijativu njegove žene Ružice i sa idejom negovanja uspomene na ovog leskovačkog književnog kritičara.

Nikolaj Timčenko bio je književni kritičar, teoretičar, esejista i svrstava se u jednog od najznačajnijih stvaralaca u istoriji Leskovca. Ceo svoj radni vek proveo je u rodnom Leskovcu. Objavio je pet knjiga, među kojima su Pesnik i zavičaj i Zapisi o pesniku, a zadužbina je nakon njegove smrti sakupila rukopise i do sada objavila još devet naslova

Program

Četvrtak, 5. decembar

18:00 - Otvaranje manifestacije; Jovan Pejčić, predsednik Zadužbine - Godine za nama, godine pred nama

18:30 - Tribina: Nikolaj Timčenko - Na strani čoveka. Zapisi o srpskoj prozi; govore: Natalija Ludoški, Dragan Radović i Vladimir Mičić

Petak, 6. decembar

18:00 - Srpske književne zadužbine, gost Vukova zadužbina; govore: Miodrag Maticki, Boško Suvajdžić, Slavko Vejinović, Biljana Mičić i Jovan Pejčić

19:30 - Tribina: Aleksandar Jovanović - O istoriji, sećanjima i samoći. Eseji i kritike o srpskoj prozi XX veka; govore: Marko Nedić, Jovan Pejčić i Aleksandar Jovanović

Subota, 7. decembar

10:00 - Poseta Legatu Nikolaja Timčenka

12:00 - Dodela nagrade “Nikolaj Timčenko”

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: