Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:05, 7. 4. 2020.

| Kultura

Podneta inicijativa da jedna ulica u Nišu dobije ime po Desku Stanojeviću

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
oliver paunovic i desimir desko stanojevic, foto oliver paunovic
Paunović i Stanojević bili i prijatelji i saradnici; foto: Oliver Paunović

Da poznati glumac Desimir Stanojević, koji je nedavno preminuo u svojoj 70. godini, dobije ulice u rodnom Nišu, inicirao je Oliver Paunović, njegov prijatelj i producent filma o Desku "Život je mjuzikl". Da li će neka ulica u Nišu dobiti novo ime odlučiće Komisija za nazive ulica.

Nekadašnji glumac niškog Narodnog pozorišta i tvorac prvog mjuzikla niškog teatra "Violinista na krovu" mogao bi da dobije ulicu u svom rodnom gradu o kom je uvek rado pričao i nikada ga nije zaboravio, iako je dugo živeo u Beogradu.

desimir desko stanojevic i oliver paunovic, foto oliver paunovic Paunović smatra da postoji mnogo razloga da neka ulica dobije ime po čuvenom glumcu; foto: Oliver Paunović

Inicijator ideje je Oliver Paunović, Stanojevićev prijatelj i producent filma "Život je mjuzikl", dela o Deskovom životu. Paunović smatra, kako kaže, da postoji mnogo razloga da legendarni niški glumac "dobije" ulicu u rodnom gradu.

Jedan od razloga je što je mnogo dao svom gradu. Prvi mjuzikli u Nišu su odigrani isključivo u Deskovoj režiji. Desko se svuda predstavljao kao Nišlija i bio ponosan Palilulac. Mislim da je zaslužio da dobije ulicu jer je svuda ostavio trag kao Nišlija - kaže Paunović.

Desko je u matičnoj kući, niškom Narodnom pozorištu, ostavio dubok trag. Bio je njegov član od 1970. do 1990. godine, a godinu dana kasnije počeo je da igra u Pozorištu na Terazijama u Beogradu. Bio je osnivač Omladinskog pozorišta "Treća polovina".

Niš skoro neće da ima takvog glumca kao što je Desimir Stanojević. Koliko god da su ga neki gledali kroz politiku jer se bavio politikom u nekom periodu, Desko je voleo svoj grad i mnogo je učinio za Niš, a ja to uvek gledam. Obećao sam mu za života da ću podneti inicijativu da će neka ulica poneti njegovo ime. Zaslužuje da buduće generacije znaju ko je Desko i da on nije samo Vukašin iz "Srećnih ljudi" - dodaje Paunović.

O ovom predlogu treba da razmatra Komisija za nazive ulica, a dok traje vanredno stanje ona se neće sastajati.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan Mitic

    19:38 // 8. 4. 2020.

    Čovek je bio u JUL-u. Nek mu je laka zemlja. Toliko.

  • Božidar a.c.

    18:35 // 8. 4. 2020.

    Treba sačekati istorijsku distancu od 50 godina. To je stvar kulture. Ne treba zloupotrebljavati ovo vanredno stanje da se donose odluke naprečac, bez šire rasprave na tu temu. To što taj samovoljnik deli karte za svoj sajam automobila i svima je drugar, ne znači da ne treba čuti i drugu stranu. Nadam se da u Nišu ima dovoljno prisebnih ljudi koji će hladne glave odluku prepustiti sudu vremena.

  • Komsha

    13:29 // 8. 4. 2020.

    Ni na sta lepo me ovaj covek ne podseca. Nek mu laka zemlja. Tolko. Od epohalnih zasluga nema nista.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: