Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:34, 20. 9. 2018.

| Kultura

Poezija pisaca sa Kolonije u Sićevu “izašla u grad”

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
42123588-2165612560330125-709021941482127360-n
Nagrađeni pisci će i narednih dana boraviti u Sićevu i sa kolegama tražiti inspiraciju; foto: JV

Zajedno sa 13 pisaca koji ove nedelje učestvuju na Književnoj koloniji u Sićevu, sinoć je na niške ulice izašla i njihova poezija, a među njima bili su i autori koji su prethodnih godina u Nišu dobili nagradu “Branko Miljković” za najbolju knjigu poezije. Književnici ističu da im je “novi dom” u blizini Niške Banje inspirativan, kao i da im je susret sa kolegama važan, jer retko imaju prilike da zajedno negde borave i razmenjuju iskustva.

Na književnom mitingu koji je sinoć održan u Obrenovićevoj ulici, u okviru tradicionalne Kolonije koja se godinama održava nadomak Niša, veću pažnju publike privukao je muzički program, nego pesnici i njihova poezija kojima je veče bilo posvećeno. Ipak, pisci se “nisu naljutili”, jer smatraju da je to u današnje vreme potpuno očekivano. 42117747-270529000459937-6205956193412710400-n Nagrađeni pisci će i narednih dana boraviti u Sićevu i sa kolegama tražiti inspiraciju; foto: JV

Međutim, ovogodišnji dobitnik nagrade koja je posvećena “princu poezije”, beogradski pisac Petar Matović, kaže da su susreti čitalaca i pisaca, poput ovog, važni za kulturna i lična uzrastanja i da, iako su javna čitanja poezije prisutna više od decenije, i dalje doprinose njenoj popularizaciji.

To što ima ljudi koji dođu baš da slušaju tu poeziju govori da poezija i nije toliko skrajnuta i marginalizovana, od strane pasioniranih čitalaca i koliko je to jedno sistemsko uništavanje i guranje poezije i drugih umetničkih oblika na margine u društvu - navodi Matović.

Književnu nagradu koju je nedavno dobio u Nišu smatra značajnom, pre svega jer mu je to potvrda i poverenje u ono što radi, što je, kako kaže, uticalo i na njegovo pesničko samopouzdanje. Na Književnoj koloniji u Sićevu je prvi put i ističe da je to retka prilika da se pesnici sretnu, borave u divnom ambijentu i komuniciraju.

Duboko verujem da samo komunikacija, dijalog, može čoveku da donese neki napredak. A ta priča o famoznoj pesničkoj usamljenosti, mislim da ona ne može doneti živost pesničkom tekstu - kaže Matović.

I utisci njegovog kolege Alena Bešića iz Novog Sada, koji je 2013. godine dobio priznanje koje nosi ime niškog pesnika, pozitivni su, jer kaže da se u Nišu sreo sa prijateljima i pesnicima koje već poznaje, nekima je i izdavao knjige, a upoznao je i odlične strane pisce. O današnjoj poeziji kaže da gubi ulogu koju je imala ranije, te da je zato treba popularizovati u svakom smislu. 42174108-1059201187588159-5210038025764995072-n Nagrađeni pisci će i narednih dana boraviti u Sićevu i sa kolegama tražiti inspiraciju; foto: JV

Suviše brzo živimo, drugi su vidovi komunikacije, internet i TV su to odavno preuzeli i mi koji smo ranije čitali, nemamo više ni to vreme ni to strpljenje koje poezija zahteva. Poezija zahteva da joj se posveti, odvoji se nekoliko sati i da se razmišlja o njoj, a ne samo dok se čita, nego i kasnije - priča Bešić.

Kaže i da malo pesnika danas može da živi od poezije, ali njegov kolega i prošlogodišnji dobitnik nagrade Marjan Čakarević iz Beograda dodaje da se retko kad od pisanja moglo živeti.

O poeziji za koju mnogi kažu da je danas marginalizovana kaže mu se čini da je to zamka opštih mesta, u koju svi upadaju.

Sad poezija treba da bude ne znam šta, kao Aleksandar Vučić u dnevniku prvih 20 minuta svakog dana, mislim šta bismo mi imali sad toliko da kažemo. Kad budemo tako mudri možda ćemo i mi po 20 minuta biti. Šalim se, ali mislim da su to neka opšta mesta u koja se upada i nisam siguran da bih znao šta je, gde to nedostaje i kome to nedostaje. Šta je sad to centar na koji se mi određujemo da je ovo margina- ističe Čakarević.

Laureti nagrade koja nosi ime čuvenog niškog pesnika Branka Miljkovića i narednih dana će razmenjivati iskustva sa drugim učesnicima Književne kolonije u Sićevu, stvarati i razgovarati o poeziji u, kako sami kažu, inspirativnom ambijentu, sa gostroprimljivim meštanima.

Podsetimo, Kolonija traje do 23. septembra, a i narednih dana će se na nekoliko lokacija u Nišu organizovati tribine i razgovori sa književnicima, među kojima su ove godine ponovo i strani pisci.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: