Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:13, 26. 9. 2011.

| Kultura

Poklon Dušana Kovačevića Aleksinačkom pozorištu

Autor:N.T.Izvor:Južne vesti, Aleksinačke novosti
Dusan Kovacevic

Proslavljeni dramski pisac Dušan Kovačević, besplatno je ustupio pravo na postavku svog najnovijeg teksta "Život u tesnim cipelama" Aleksinačkom amaterskom pozorištu.

Premijera se očekuje do kraja godine, a aleksinački ansambl će biti u prilici da bude treći, nakon Zvezdara teatra i Valjevskog pozorišta, koji će na scenu postaviti ovaj komad.

U Aleksinačkom pozorištu kažu da je Kovačević tekst besplatno ustupio zahvaljujući dugogodišnjem prijateljstvu sa umetničkim direktorom tog teatra, Dukom Jovanovićem.

 

Ova predstava prvi put je odigrana marta ove godine u Zvezdara teatru i jedan je od hitova pozorišnog života Srbije.

- Reč je o radnicima fabrike za proizvodnju letnje i zimske obuće, koji su posle privatizacije fabrike kao kompenzaciju dobili tesne cipele. Reč je o metafori, ali i o osećanju da smo svi pomalo u tesnim cipelama, kao i o osećaju da bismo tu nelagodu voleli da skinemo sa nogu, glave i duše - kaže Dušan Kovačević.

 

Inače, "Život u tesnim cipelama" biće četvrta premijera AAP, koje krajem oktobra slavi dve godine od osnivanja.

- Poštujemo zacrtani put da na scenu postavljamo samo tekstove najboljih autora. Nakon Nušića i Ace Popovića, Dušan Kovačević je treći iz "velike četvorke" najvećih srpskih tekstopisaca čiji ću komad režirati u Aleksinačkom amaterskom pozorištu. Ostaje da iduće godine "veliku četvorku" kompletiramo predstavom na tekst Sterije Popovića - kaže Duka Jovanović.

Zbog pripreme predstave "Život u tesnim cipelama" iz pozorišta je saopšteno da će planiranu produkciju predstave "Šuma", po tektu Ostrovskog, odložiti za 2012. godinu.


 

 

Bogati i siromašni

Upravnik Aleksinačkog amaterskog pozorišta Miloš Paović kaže da će rad na ovom komadu biti veliki izazov, jer je pozorište u velikim organizacionim problemima, a nova predstava će biti najzahtevniji producentski posao do sada.

- S jedne strane smo najsiromašnije pozorište u Srbiji, a s druge među najbogatijima. Zavisi iz kog ugla se posmatra. Iz organizaciono-ekonomskog ugla posmatrano, čudi me da pozorište još uvek postoji. Nemamo prostorije, a svaku upotrebu sale Doma kulture nam debelo naplaćuju ili mi odrađujemo tako što besplatno igramo predstave u korist Centra za kulturu. - kaže Paović.

Paović kaže da kostime i scenografiju skladište po privatnim stanovima, jer u Domu kulture nema mesta, a da je nekoliko učešća na festivalima otkazano  jer Opština nije želela da plati put.

Međutim, i pored toga Paović smatra da je pozoripte na dobrom putu i navodi da "Sablja dimiskija" samo dvadesetak dana od njenog premijernog izvođenja 5.septembra, ima već šest ugovorenih gostovanja u septembru i oktobru.

- "Narodni poslanik" će gostovati u nekoliko gradova povodom obeležavanja dana opština ili dana kulturnih ustanova u tim gradovima. Lokalni mediji sve više pokazuju zanimanje za rad ovog teatra, a mladi ljudi svakodnevno kontaktiraju pozorište sa željom da se priključe u radu.

- Sve ovo predstavlja bogatsvo i perspektivu koje nemaju mnoga institucionalna pozorišta i pored idealnih uslova. Odluka Duška Kovačevića da nam ustupi tekst je najlepši poklon jednom ansamblu, a mi obećavamo da ćemo napraviti dobru predstavu - kaže Paović.

 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nata

    00:40 // 17. 1. 2012.

    U Boljevcu sam večeras pogledala "Život u tesnim cipelama"(Aleksinačko, amatersko pozorište)
    Sjajni ste! Bravo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: