Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:53, 13. 2. 2021.

| Kultura

Pokrenut sajt posvećen Branku Miljkoviću i otvorene prijave za pesnički konkurs

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
Brankova pohvala svetu
Konkurs otvoren do 10. marta; foto: Porodica Miljković;

Pred posetiocima sajta koji je pokrenut na 60. godišnjicu od smrti Branka Miljkovića su pesnikova biografija, fotografije, video i audio-zapisi, kao i njegov književni opus, objavila je porodica. Na toj internet strani, dodaju, otvorene su prijave za konkurs za najlepšu pesmu inspirisanu Miljkovićevim delom.

Datum pesnikove smrti, 12. februar, tradicionalno se obeležava na Novom groblju u Beogradu u krugu porodice i poštovalaca njegovog dela, ali se ta tradicija, kako saopštava porodica pesnika, ove godine zbog korone neće održati.

Iz tog razloga, kako kažu, odlučili su da povodom jubileja pokrenu sajt posvećen Miljkovićevom životu i delu.

Namera je da kreirana internet prezentacija posetiocima omogući upoznavanje s pesnikovom biografijom, pruži na uvid raznoliku propratnu dokumentaciju, kao i njegov književni opus, koji će na ovaj način najširoj javnosti postati dostupan u celosti - navode u saopštenju.

branko miljković U 27 godina života pesnika stala poetska dela za pamćenje; Foto: NKC, arhivska fotografija, legat Petra PajićaNa toj veb-strani od 12. februara otvorene su prijave za konkurs ”Brankova pohvala svetu” i trajaće 27 dana, do 10. marta, dodaju.

Trajanje konkursa nastoji da sugeriše životni vek pesnika - dvadeset sedam godina. Učesnici mogu da prijave jednu pesmu, a posetioci sajta će biti u prilici da glasaju za pet pesama po sopstvenom izboru (odluka o selekciji pet pesama predstavlja reminiscenciju na Miljkovićevih pet zbirki poezije) - pojašnjavaju orghanizatori.

Ko će da uđe u uži izbor od dvadeset sedam pesama, odlučivaće glasovi posetilaca sajta, dok će tri najbolje pesme izabrati stručni žiri koji čine, kako navode organizatori, Dragan Hamović, Vojislav Karanović i Goran Stanković.

Autori tri najbolje pesme biće nagrađeni, a imena pobednika znaće se 21. marta, na svetski dan poezije, najavljuju iz porodice pesnika.

Pokrovitelj konkursa je Niški kulturni centar, dodaju, koji tradicionalno organizuje dodelu nagrade "Branko Miljković" za najbolju zbirku pesama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mladjen Srdic-Student-

    16:13 // 5. 3. 2021.

    Moja pesma Branku Miljkovicu To sto moje telo i sirina uma ............

  • Mara

    10:11 // 13. 2. 2021.

    pametno

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: