Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:53, 31. 10. 2016.

| Kultura

“Poljska filmska jesen” u NKC-u

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
nkc
Poljski filmovi u NKC-u; foto: JV arhiva

Filmofili iz Niša moći će da pogledaju nagrađene poljske filmove na festivalu “Poljska filmska jesen” koji će biti otvoren 3. novembra u maloj sali Niškog kulturnog centra, a sve projekcije će biti od 19 sati.

Festival će 3. novembra otvoriti film “Ekscentrici - dakle, na sunčanoj strani ulice”, dobitnik četiri nagrade Poljske filmske akadamije i dve nagrade na Filmskom festivalu u Gdinji.

Film nas vraća u pedesete godine 20. veka. Najvažniji je džez, koji predstavlja reakciju na prošlost i način na koji se glavni junaci bore sa sadašnjošću. Fabian se iz Engleske vraća u Poljsku i zajedno sa grupom ekscentričnih muzičara osniva džez bend - navodi se u saopštenju.

Naredni na repertoaru, 4. novembra  je film “Crveni pauk” koji je nagrađen na Međunarodnom filmskom festivalu u Francuskoj i od kritike festivala u Kairu. Režiser filma Marćin Košalka je na Festivalu u Orenburgu proglašen za najboljeg režisera.

“Crveni pauk” je poljski triler inspirisan pričama o serijskom ubici iz Krakova iz 60-ih godina prošlog veka. Na početku filma, glavni junak Karol je kao i svi tinejdžeri: ima puno prijatelja, bavi se sportom, odličan je đak, ali se njegov život menja iz korena kada jednog dana slučajno postane svedok ubistva - dodaju organizatori.

Festival zatvara “Grad 44” koji će biti prikazan 5. novembra. Osvojio je više nagrada, među kojima je i nagrada Poljske filmske akademije za otkriće godine i za najbolji scenario. Režiser je višenagrađivani Jan Komasa, autor filmova “Sala samoubice”, “Varšavski ustanak” i drugih.

Film je priča o ratu, ljubavi, prijateljstvu i časti. Glavni junak je 18-godišnji Stefan, koji posle smrti oca odlučuje da se sa svojim prijateljima priključi Varšavskom ustanku 1944. godine - kažu organizatori.

“Poljsku filmsku jesen” organizuje Niški kulturni centar u saradnji sa Ambasadom Poljske. Sve projekcije će biti u maloj sali NKC-a, a ulaz je besplatan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: