Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:21, 23. 7. 2017.

| Kultura

Poljski ansambl nastupa u Niškom kulturnom centru

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Oktet NKC
Jedinstven anasambl na svetu; foto: Oktet NKC

„Silezski okteta gitara“ koga čine nastavnici, diplomci i studenti Muzičke akademije u Katovicama, nastupiće u Maloj sali NKC-a u ponedeljak 24. jula od 20:30. Na repertoaru su dela Betovena, filmskog kompozitora Kilara, srpskog profesora klasične gitare Dojčinovića, kubanskog kompozitora Brauera i druga.

Poljski ansambl koji svira na gitarama je, prema rečima organizatora, jedan od retkih okteta ove vrste u svetu. On je, takođe, prvi koji ima stalnu postavu. Ansambl je, navode, osnovan 2001. godine na inicijativu Františeka Vićoreka.

Članovi Okteta su David Bonk, Mar Kudelka, František Vićorek, Katarina Vićorek, Vojtišek Gurgul, Radoslav Vićorek, Vojtišek Risiecki i Šištof Kolodzij.

Ulaz na koncert je besplatan. 


Ko su članovi okteta

Katarina Viećorekova je, navodi se u njenoj biografiji, diplomirala gitaru na Muzičkom konzervatorijumu u Bratislavi, Češkoj, u klasi prof J. Žapke. Studije nastavila na Visokoj umetničkoj školi u Bratislavi, a zatim svoje akademske studije završila na Muzičkoj akademiji u Katovicama. Trenutno deluje kao profesor na državnoj Srednjoj muzičkoj školi „K. Šimanovski“ u Katovicama i umetnički je direktor Međunarodnog festivala klasične gitare u Modri u Slovačkoj.  

David Bonk je počeo svoje umetničko obrazovanje sa 7 godina na državnoj Muzičkoj školi u Bitomu, zatim nastavlja studije na Muzičkoj akademiji u Katovicama i usavršava se na brojnim majstorskim kursevima u Poljskoj i inostranstvu. Kao solista i kamerni muzičar nastupao na međunarodnim manifestacijama u Poljskoj, Češkoj, Austriji, Švajcarskoj, Francuskoj, Nemačkoj, SADu, Italiji, Mađarskoj i Slovačkoj. Osim sviranja gitare bavi se i solo pevanjem, navodi se u biografiji.

Jan Kudelka je diplomirao gitaru sa zapaženim rezultatima na muzičkoj akademiji „K. Šimanovski“ u Katovicama. Usavršavao se uzimajući časove kod istaknutiih ssvetskih gitarista, između ostalog K. Markonea, O. Gilje, Z. Dukića, R. Galena, M. Dilje, O. Asada.

Održava solističke koncerte i nastupa u gitarskom duetu „KuBa“ sa svojim bratom Piotrom saksofonistom i u Duo „Dies Kordas“ sa violinom. Nastupao je u brojnim koncertnim dvoranama i osvojio desetak nagrada u Poljskoj i na drugim međunarodnim takmičenjima - navodi se u njegovoj biografiji.

Vojćeh Gurgul je diplomirao na Srednjoj muzičkoj školi u Gdanjsku, a potom i na akademiji „K. Šimanovski“ u Katovicama. Dobitnik je nekoliko nagrada na poljskim takmičenjima. Učesnik je brojnih stručnih sesija i radionica, navodi se, kao i majstorskih kurseva kod R. Galena, R. Eversa i S. Viole. 

Radoslav Vićorek je započeo svoje školovanje u državnoj Muzičkoj školi u Žoriju sa 6 godina. Diplomirao je na Srednjoj muzičkoj školi „K. Šimanovski“ u Katovicama, gde je učio kod svog oca Františeka Vićoreka.

Trenutno je student Muzičke akademije u Krakovu, u klasi prof. J. Sošakija. Laureat više od 20 domaćih i međunarodnim takmičenjima. Od 2012. godine je član Silesian gitarskog okteta, a nastupa i u različitim kamernim sastavima sa violinom, gitarom - navodi se u njegovoj biografiji. 

Vojcišek Risiecki je rođen 1993. godine. završio je Osnovnu muzičku školu „S. Moniško“ u Katovicama, u klasi prof. M. Mitka, zatim diplomirao na državnoj Srednjoj muzičkoj školi „K. Šimanovski“ u Katovicama u klasi prof. F. Vićoreka i sada je student prof. V. Palaca na Muzičkoj akademiji „K. Šimanovski“ u Katovicama. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada.

Šištof Kolodzij je rođen 1988. godine u Katovicama, gde je počeo svoje muzičko obrazovanje sa 7 godina, u Muzičkoj školi „S. Moniuško“ u Katovicama, a zatim nastavio školovanje kod F. Vićoreka na Srednjoj muzičkoj školi „K. Šimanovski“ u Katovicama. 2012. je sa uspehom diplomirao na Muzičkoj akademiji u Krakovu. Učestvovao je na majstorskim kursevima svetski poznatih gitarista i pedagoga kao što su K. Markione, P. Saidl, M. Socias i drugi. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: