Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:54, 9. 5. 2011.

| Kultura

Poništen konkurs za Oficirski dom

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Oficirski dom
Niš, Oficirski dom

NIŠ - Gradonačelnik Niša najavio je poništenje konkursa za davanje u zakup zgrade Oficirskog doma.

Nakon tekstova Južnih vesti  "Grad daje Oficirski dom u zakup" i "Ode i Oficirski dom", iz kabineta gradonačelnika Miloša Simonovića saopšteno je da će konkurs biti poništen.

Kako nam je rečeno, licitacija za taj prostor "neće biti sprovedena" i "sasvim sigurno tu neće biti kafana, odnosno ugostiteljski objekat te vrste". 

- S obzirom da je iz ruske ambasade saopšteno da oni odustaju od ranije najavljenog otvaranja Ruskog doma, u toku su pregovori sa Ministarstvom prosvete kako bi deo novca, iz pojedinih međunarodnih fondova koji su na raspolaganju, bio iskorišćen da se taj prostor preuredi za namene ustanova kulture - rečeno nam je u Gradskoj kući.

Odluka o raspisivanju konkursa izazvala je veliko negodovanje stručne javnosti i ustanova kulture, pre svega zbog same odluke da se istorijski vredan objekat da u zakup licitacijom, ali velikim delom i zbog toga što ih niko o raspisanom konkursu nije ni obavestio.

Marica Maksimović, direktor Narodnog muzeja, ustanove koja već godinama od Grada traži prostor za novu zgradu muzeja, tvrdi da je o konkursu saznala od nas.

- Prvi put čujemo za konkurs. Taj prostor je idealan za zgradu muzeja. Mi smo krajem prošle nedelje, neznajući za konkurs, od Grada i pismeno zatražili da nam Oficirski dom da na korišćenje. Ja sam u šoku! - bila je prva reakcija direktorke Muzeja kada smo je u petak kontaktirali.

Slična je situacija i u ostalim ustanovama. Miša Jović, direktor Studentskog kulturnog centra Niš, koji ovih dana slavi 30 godina postojanja, kaže da je i SKC zainteresovan za korišćenje Oficirskog doma.

- Mi nismo do sada to tražili, jer nije bilo svrhe, znalo se za dogovor sa Rusima. Nedavno, kad smo saznali da taj dogovor više ne važi, počeli smo da razmišljamo o tome. Mogu da kažem da već imamo uslovnu podršku Ministarstva prosvete ako postoji zgrada u Nišu, da ćemo dobiti podršku novac za njenu rekonstrukciju - kaže Jović.

Oficirski dom kao idealnu lokaciju za "Muzej džeza" vidi i Ivan Blagojević, direktor Nišvil džez festivala, koji kaže da je taj predlog više puta iznosio gradskim ocima.

Mile Veljković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture samo nam je kratko rekao da je on prvi put na Južnim vestima pročitao da je konkurs raspisan i da, iako je zgrada pod zaštitom, njih niko iz Grada nije kontaktirao.

Isti odgovor dobili smo i u gradskoj Upravi za kulturu, obrazovanje i sport.

- Nas, koliko je meni poznato, niko nije konsultovao i ne znamo ništa o tome - rekla nam je Jadranka Stevanović, pomoćnik načelnika za sektor kulture.

Ljubiša Janić, načelnik gradske Uprave za imovinu, koja je raspisala konkurs, kaže da je "zakonska obaveza" da se poslovni prostor koji nije u upotrebi da u zakup.

Janić tvrdi i da je konkurs za svih 48 objekata raspisan po nalogu gradonačelnika, a na pitanje da li je ta uprava konsultovala bilo koju drugu gradsku instituciju ili ustanovu kulture, Janić kaže da to nije učinjeno, niti je praksa da se to radi.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikola Milosavljevic

    16:50 // 10. 5. 2011.

    Prosto ne znam sta je ovde veci diletantizam:

    - Naprecac objavljen konkurs za izdavanje Oficirskog Doma, bez javne rasprave i dogovora sta je najbolje za nas grad;
    - Clanak gde jedino sto sam na prvu loptu zapamtio je da licitacija mora da se ukine jer u protivnom postoji mogucnost da se na tom mestu otvori kafana;
    - Saopstenje Gradonacelnika da ce ponistiti licitaciju uz objasnjenje da tu nece biti kafana.

    Zainteresovanost za Dom je legitimno pravo svih, pa zato necu kometarisati date izjave celnika raznih jedva-kulturnih ustanova.

    Mozda ovo mesto treba da preuzme neko ko ce dati najveci doprinos razvoju grada. Rusi su pokazali da su nesposobni da iskoriste ovo mesto i stave ga u funkciju a kamo li jos i da daju doprinos gradu. Mozda kompletna selidba porodicnog nakita i nije neko resenje jer lokacija i nije toliko bitna koliko da se taj nakit cuva i postuje. Mozda ni lokacija kancelarije raznih menadzera i ambasadora kulture nije toliko bitna koliko da ti menadzeri i ambasadori rade svoj posao.

    Na kraju krajeva mozda bi slicnu lokaciju i gradonacelnici Njujorka. Pariza, Londona, Tokija, Moskve, Praga, Firence ili Barselone, prepoznali kao zonu gravitacije za razvoj kulturno-turistickog sadrzaja grada. Onda bi se verovatno setili da tu otvore KAFANU (jel to mozda neko nesposoban da prepozna kafanu kao kulturno-turisticku ustanovu sa neverovatnom gravitacionom silom). Mozda bi pored restauracije objekta i tih 10 ’iljadarki mesecno, trebalo da stoji zarez - pa na dalje postaviti uslove da se Oficirski Dom na dalje mora koristii kao KAFANA..... u cijem sastavnom delu obavezno postoji i prostor za kruznu postavku: muzejskih eksponata, vikend kabarea, izlozbe i performans umetnika, dzes svirki... i sta jos sve pametno budemo smislili.


    ....e moj Sabane, a u ono vreme smo sa Oficirima lako mogli i na casicu i na meze, a i da pevamo ako treba.

  • v. rakočević

    01:08 // 10. 5. 2011.

    licemerje na kilo

    Odavno na jednom mesto nije bilo vi[e manifestovanog licemerja, tako da ga ima na kilograme.
    Bila kafana, pa se neki mudraci dosetili da bude nesto drugo, pa godinama zvrji prazna, pa da ne bi opet postala kafana, digle se umne glave. Sta fali kafani? Muzej dzeza? Pa naravno, car Konstantin je, sigurno, prvi niski dzezer!
    Treba tu ruinu porusiti i na njenom mesto podici javni WC ili spomenik slican onom na bubnju. Takodje dve pesnice, ali sa palcem izmedju kaziprsta i srednjaka.. na spomeniku bi trebalo da pise: Nek oproste pokoljenja! Ovde je mesto gde su Srbi doneli najpogubniju odluku u svojoj istorji. Glasali su za Jugoslaviju

  • Moca

    21:06 // 9. 5. 2011.

    Niko od direktora znacajnih institucija u Nisu nijei srbavesten o otvaranju konkursa za zakupup ovog predivnog prostora. Dali su samo gradonacelnik i likovi koji bi tu otvorili kafanu upoznati sa ovim? Zato se i otima Uciteljski dom da bi se tu ugradili pojedinci.Gde je izasao javni poziv za zakup ovog prostora i zasto se najgori gradonacelnik prvo nije konsultovao sa ustanovama kulture, dali kako kaze nacelnica neiskoriscen prostor treba izdati.Bruka i sramota da su pali posle avio kompanija na sibicarenje oko izdavanja poslovnog prostora. Kada i Socijallisti odnosno NKC nemaju pojma sta se ovde radi, mozemo misliti a svi znamo ko je trebao postati zakupac ovog prostora. Bruka i sramota za najgoru vlast ovoga grada i naravno za najgoreg gradonacelnika ali je i kraj njegovim bahanalijama blizu.Neko ce sigurno jednog dana odgovarati ili svi misle da ce proci kao sa cuvenim klavirom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: